Waar zijn de vrouwen gebleven?

PJ Harvey

Leuk man, zo’n lijstje! Zoals je misschien weet, zijn we bij Lust For Life momenteel druk bezig met de LFL Top 50: de vijftig albums die bewaard moeten blijven voor de toekomstige generaties. In een tijdcapsule, goed verzegelen en huppakee, de grond of de zee in met dat ding, zodat ze over honderdduizend jaar een idee hebben van wat voor vreselijk goede muziek er ooit werd gemaakt, mocht onze civilisatie onverhoopt het loodje leggen. We vroegen onze lezers een top 5 in te sturen en jullie reageerden massaal. Ik vermoed dat Maurice de Hond een gat in de lucht zou springen met zo’n respons.

De afgelopen week stond in het teken van voorzichtig kijken welke kant de tendens van de lijst op gaat. Zitten we een beetje in de goede richting met wat wij hadden verwacht? Welke artiesten hebben we over het hoofd gezien en welke acts hadden we zelf hoog ingeschat, maar worden door jullie compleet genegeerd? Ik wil daar nog niet al te veel over kwijt, want het is veel leuker om al onze bevindingen in een keer in ons jubileumnummer te presenteren. Daarbij hebben we nog lang niet alle gegevens geanalyseerd. Maar er is een trend waar we nu al niet meer omheen kunnen: er is een schrijnend gebrek aan vrouwelijke musici in de lijst.

Vrouwonvriendelijk?
Er is iets geks aan de hand met vrouwen in de muziek. Ze zijn er genoeg, maar op een of andere manier komen ze een stuk moeilijker bovendrijven dan hun mannelijke collega’s. Wij krijgen bij Lust For Life nog wel eens het verwijt dat we te weinig aandacht besteden aan vrouwelijke musici. Telkens als we dat horen, krabben we onszelf even achter de oren en rijst de vraag: zijn we echt zo vrouwonvriendelijk? Nee, natuurlijk niet, anders zouden we er wel door onze vrouwelijke collega’s op worden gewezen. We schrijven immers over muziek en het maakt ons echt niet uit door wie deze gemaakt is. Toch was de tijdcapsulelijst een mooi moment om te kijken hoe dat bij de lezers zit. Wij hadden eerlijk gezegd wel een aantal vrouwelijke sterren verwacht. Janis Joplin, Joni Mitchell, Aretha Franklin misschien. Ze haalden geen van allen de schifting.

Ik had deze week even mijn voorganger Tjerk Lammers aan de telefoon en legde hem de situatie voor. Zijn reactie: “Ach Paul, mannen houden nu eenmaal van mannen. Daar hoef je niks achter te zoeken, dat is altijd al zo geweest.” Inderdaad is meer dan de helft van onze lezers van het mannelijke geslacht, maar voor deze lijst hebben ook genoeg dames een reactie ingestuurd. Ook zij kiezen liever voor de man.

PJ Harvey
En dat vinden we toch een beetje sneu. Daarom bedachten we dat het wel zo leuk is als we de vrouwelijke muzikanten nog even in het zonnetje zetten. Daarom mijn vraag: wie zijn de grootste muzikale heldinnen ooit? Om welke rockvrouwen kunnen we echt niet heen? Geef je mening hieronder in de reacties, plaats ‘m op onze Facebook-pagina, stuur ons een mailtje (redactie@lflmagazine.nl) of vertel het ons op Twitter. Maken we daar nog een mooie lijst voor in ons blad. Om alvast een voorschot te doen: ik draag graag PJ Harvey voor en dan haar album Rid Of Me in het bijzonder. Godsamme, wat een agressieve, donkere en angstaanjagend tegendraadse plaat is dat toch. Rock & roll van de bovenste plank en een van de beste albums van de jaren negentig. Alleen al het titelnummer – check ook zeker even de live-versie – is magistraal. Van mij mag deze plaat zo bij de Sgt. Pepper’s, Sticky Fingers en alles van Led Zeppelin de grond in, voor het nageslacht. Goed, en nu jullie.

12 Reacties

 1. Stoop 21 mei 2015 Reageer

  Dit lijkt een wanhopige poging om vrouwen binnen te halen.

 2. Bert Donker 22 mei 2015 Reageer

  Tig keer ben ik bezig geweest met de Top 5, nooit kon ik kiezen welke plaat ik er als laatste op moest zetten. Maar al die keren stond Hissing Of Summer Lawns van Joni Mitchell op nummer 1. Niet mijn persoonlijk Michtell-favoriet (da’s Hejira of Night Ride Home), maar wat mij betreft wel de meest invloedrijke en innovatieve mix van pure singer/songwriter, pop, jazz, Afrikaanse ritmes en vakmanschap, gecombineerd met hoogst persoonlijke, lyrische teksten. Dan weet je dat. Oja, er stond regelmatig nóg een vrouw in mijn top 5 ;-) en wat PJ Harvey betreft: ik heb (op dit moment) een lichte voorkeur voor To Bring You My Love.

 3. Patvyn 26 mei 2015 Reageer

  top 3: Janis Joplin, Emmylou Harris, Joni Mitchell

  recent genoten (muzikaal) van Blues Pills, Mostly Autumn, Beth Hart
  langer geleden van Carole Laure, Joan Osborne, Rory Block

 4. Jos 27 mei 2015 Reageer

  Kate Bush, the kick inside, zonder twijfel de plaat die alle mannen aankan!

 5. Dirk 27 mei 2015 Reageer

  Chrissie Hynde van The Pretenders, hun 1e lp, Pretenders, is waanzinnig goed!

 6. Kees Buenen 27 mei 2015 Reageer

  De meest oorspronkelijke, originele vrouwelijke Nederlandse zangeres/componiste/tekstschrijfster:
  Fay Lovsky

 7. Hans Visser 28 mei 2015 Reageer

  Volgens mij is hier nu blootgelegd, dat de vraag verkeerd is gesteld. De vraag was toch, welke “meest invloedrijke” lp/cd jullie top 50 haalt? En niet welke lp/cd het meest POPULAIR bij de lezers is, om een LFL-Top 50 samen te stellen. Eigenlijk is het simpel. Want je kunt nu haast de conclusie wel trekken, dat vrouwen niet of nauwelijks een invloedrijke lp/cd hebben gemaakt. En da’s muzikaal gezien natuurlijk wel spijtig. Het gaat toch niet of het lekkere wijven zijn? Die zijn er overigens genoeg in de R’n’R, daar niet van. Ik heb er (lang geleden inmiddels) zelfs eens 4 tegelijk gezien in Paradiso: the Bangles. Maar waren of zijn die dusdanig invloedrijk gebleken, zodat die met een lp/cd in jullie top 50 kunnen komen? Nee, dus. Wel helaas hoor, dát dan weer wel en zeer zeker! Er is misschien één vrouw geweest, die een trend heeft gezet: Connie Francis. Háár “Lipstick on your Collar” draai ik nog iedere dag op mijn Philips platenspelertje, gekoppeld aan de Erresradio, die de 2e wereldoorlog overleefde. Over invloedrijk gesproken! En dát kan ik van PJ Harvey niet zeggen. Ieder z’n heug en z’n meug.

 8. Roy Halsema 28 mei 2015 Reageer

  Ik geef toe dat ook in mijn bijdrage geen dames voorkomen, maar onderstaande albums/dames mag ik graag horen en draai ik nog regelmatig
  Carole King – Tapestry
  Joni Mitchell – Court and Spark
  Kate & Ann McGarrigle – Titelloos
  Maria Muldaur – Waitress in a Donutshop
  Linda Rondstadt – Heart like a wheel

  En verder zijn Sandy Denny, Dusty Springfield en Bonnie Raitt natuurlijk fantastische zangeressen

 9. Wilco 29 mei 2015 Reageer

  Tja, met een dergelijke ‘lijst’ kom je eigenlijk altijd wel de voor de hand liggende cliché albums weer eens tegen.
  De gebruikelijke publiekslievelingetjes. (top100 allertijden e.d.)

  Er zijn best wel zangeressen/muzikantes die min of meer een bepalende rol hebben gespeeld en een verschil maakten. (of ook nog steeds actief zijn)

  Hier een (iewat moderner) lijstje:

  Blondie – Parallel lines.
  Kate Bush – The whole story. [ja = verzamelaar, maar daarom juist]
  Eurythmics (Annie Lennox) – Sweet dreams.
  Suzanne Vega – Solitude standing.
  Sheryl Crow – Tuesday night music club. [heb ik vrijwel alles van]
  Alanis Morissette – Jagged little pill.
  Björk – Debut.
  Erykah Badu – Baduizm.
  Joss Stone – The soul sessions.

  (eh nee, ze hoeven toch niet persé aan de tattoos&drugs te zijn?)

 10. hoi 30 mei 2015 Reageer

  All Comes Down!
  Nieuwe rockband uit Nederland ;)
  Check de nieuwe single hier: https://www.youtube.com/watch?v=CNET-__zsMg

 11. Niek 13 juni 2015 Reageer

  Björk – Post
  PJ Harvey – Let England Shake
  Tori Amos – Little Earthquakes
  Patti Smith Group – Easter
  Hole – Live Through This

 12. bert 18 juli 2015 Reageer

  The Savages – Fuckers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.