Wie kan Brian Johnson vervangen bij AC/DC?

ACDC band (photo- James Minchin)

Het zit AC/DC en de fans van die band niet mee. Moest de groep al zonder mede-oprichter Malcolm Young (die aan dementie lijdt en vervangen moest worden door neef Stevie Young) en drummer Phil Rudd (die eind 2014 gearresteerd werd op verdenking van onder meer doodsbedreiging en zijn plek moest afstaan aan Chris Slade) op tournee, nu blijkt ook zanger Brian Johnson af te gaan haken wegens gehoorproblemen. De mannen lieten wel weten alsnog op te willen treden, mogelijk met een andere zanger. Wie zou de man die de afgelopen 36 jaar zo bepalend is geweest voor het geluid van AC/DC kunnen vervangen? We lieten onze fantasie even de vrije loop.

Steven Tyler

Het lijkt misschien ‘wishful thinking’: de frontman van een van de grootste rockbands van Amerika (Aerosmith dus) als (gast)zanger bij een andere wereldact. Toch zou het niet eens een hele gekke zet van Steven Tyler zijn. Nu Aerosmith namelijk even op pauze staat, focust hij zich op zijn solocarrière (zijn schaamteloos gladde countrysingle Love Is Your Name al gehoord?) en kan hij wellicht ook wel een lege plek in de agenda vinden voor een of meerdere shows met AC/DC. Tyler heeft immers eerder al met de band gezongen, toen de Australische hardrockers in 2003 werden ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame…

Sammy Hagar

Goed, een hele tour van AC/DC met Steven Tyler blijft waarschijnlijk de natte droom van menig rockfanaat. Het zou stiekem ook logischer zijn om Brians plek op te vullen met een zanger die een ongeveer even rauw stemgeluid heeft (hoewel de Donald Duck-achtige krijs van Johnson natuurlijk uniek in zijn soort is). Een mooie taak voor Sammy Hagar, de man die in het verleden Van Halen nieuw leven inblies na het vertrek van David Lee Roth. En aangezien zijn andere band Chickenfoot de afgelopen tijd niet veel van zich heeft laten horen – en zijn soloplaten nou ook weer geen verkooprecords breken – zou een reeks shows met AC/DC een prima carrièremove zijn voor de ‘Red Rocker’.

Alice Cooper

Brian Johnson was vorig jaar een van de gastartiesten op het debuutalbum van Hollywood Vampires, de ‘supergroep’ bestaande uit Johnny Depp, Joe Perry en Alice Cooper. Het zou die laatste dus niet misstaan als hij nu AC/DC even te hulp schiet. Natuurlijk lijkt zijn stem totaal niet op die van Johnson, maar de teksten van klassiekers als Highway To Hell en Thunderstruck sluiten prima aan bij de vaak macabere hel-en-verdoemenis-teksten die Cooper doorgaans over zijn publiek uitspuwt. Ik zie het al helemaal voor me!

Axl Rose

Voor veel mensen – Guns N’ Roses-haters in het bijzonder – is de Axl Rose van nu als zanger bij AC/DC wellicht een even weerzinwekkende combi als spaghetti met appelmoes (een gerecht dat volgens ondergetekende overigens meer dan prima binnen te houden is). Maar ook al wordt vaak de spot gedreven met de man vanwege zijn afgetakelde stem en bijna onherkenbare uiterlijk, Axl blijft voor mij een van de ultieme rockfrontmannen. Natuurlijk heeft ‘ie het de komende tijd druk met de veelbesproken reünieshows van zijn eigen band en is het nog maar de vraag of de Gunners nog net zo kunnen knallen als vroeger, maar het schurende stemgeluid en het hoge entertainmentgehalte? Precies wat de Australische rockers nodig hebben! Overigens heeft Axl al enige ervaring met het coveren van AC/DC:

Myles Kennedy

We kunnen Johnsons (tijdelijke) vervanger natuurlijk ook in een iets jongere leeftijdscategorie zoeken. Dan kom je snel uit bij Myles Kennedy, misschien wel de beste hardrockzanger van het moment. Dat bewees de 46-jarige rocker bij zijn eigen band Alter Bridge, maar ook met zijn samenwerking met Slash. Bij die laatste bleek Kennedy in staat de oude Guns N’ Roses-songs heel netjes te zingen, waardoor hij min of meer al een uitstekende vervanger bleek van die andere gedroomde AC/DC-invaller – Axl Rose dus.

Dave Evans

De tot nu toe minst onwaarschijnlijke Brian Johnson-vervanger in dit lijstje is toch wel de originele frontman van AC/DC: Dave Evans. Tenminste, de zanger – die in 1974 vervangen werd door Bon Scott – liet eerder deze week aan The Sydney Morning Herald weten wel open te staan voor een gastoptreden hier en daar. Daar voegde hij wel gelijk aan toe dat hij zelf niet verwacht gevraagd te worden door Angus en co. Of Evans een even opwindende performance kan neerzetten als de bovengenoemde heren is natuurlijk nog maar de vraag, maar zijn terugkeer zou de AC/DC-cirkel wel mooi rond maken.

7 Reacties

 1. Bert Donker 10 maart 2016 Reageer

  God (en Brian Johnson) verhoede dat het Axl Rose wordt! De no-nonsense hardrock van AC/DC verdient beter dan zo’n over het paard getilde, arrogante, selfkickende showsukkel. Vergeleken met zijn gekweel is spaghetti met appelmoes een 3 sterren-maaltijd! Zo, dat moest ik even kwijt.

 2. Herman Lelivelt 18 maart 2016 Reageer

  Noddy Holder????

 3. Bart 18 maart 2016 Reageer

  Jimmy Barnes?

  • Wen Haagen 6 april 2016 Reageer

   Ja, brulboei Jimmy Barnes is een goeie en hij is een Aussie natuurlijk!!

 4. Jan P 20 maart 2016 Reageer

  Noddie Holder, prima idee van Herman. Voor het geld hoeft Holder het trouwens niet te doen. Elk jaar verdient-ie bakken vol geld aan de royalties van Merry Xmas Everubody van Slade. En had Holder ook geen gehoorproblemen of heb ik dat mis?

 5. Gideon Schoof 21 maart 2016 Reageer

  Eerst Phil terug!!

 6. Harry Sznapka 18 april 2016 Reageer

  Had dan liever Marc Storace gepakt de zanger van Krokus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.