Vanilla Fudge: “Dit is geen reünietour!”

Vanilla-Fudge

Vanilla Fudge draait al mee sinds 1966 en brak een jaar later door met de Supremes-cover You Keep Me Hangin’ On. In de drie jaar die daarop volgden, produceerde de band maar liefst vijf albums en toerde de hele wereld over. Sinds ’99 speelden de rockveteranen weer regelmatig samen, hetzij in verschillende bezettingen, en van 2005 tot 2011 kwam de originele groep weer bij elkaar. Drie jaar geleden deed Vanilla Fudge een Farewell Tour, maar toch stond de band gisteren in De Boerderij. Lust For Life sprak met drummer Carmine Appice.

Was dit de zoveelste reünie?
“Nee, dit is géén reünietour! Vanuit Europa kwam het verzoek om voor een paar concerten nog die kant op te komen en dat zagen wij ook wel zitten. De afscheidstournee van 2011 was inderdaad bedoeld als het einde van de band, maar onze fans willen dat we doorgaan en dus zullen we doorspelen tot we er bij neervallen. Gelukkig hebben we er nog steeds veel plezier in en dus is dat geen straf. We kregen ook wel eens te horen dat we het voor het geld zouden doen, maar in tegenstelling tot bij The Rolling Stones zijn de kaartjes bij ons véél goedkoper! En kijk maar eens naar de zalen waar wij spelen: dat zijn geen arena’s of zo. Dus het gaat ons écht niet om het geld. Het gaat om het musiceren, plezier hebben en het publiek vermaken.”

Nu jullie dan officieel niet met pensioen zijn, zit er ook een nieuw album aan te komen?
“Jazeker! Out Through The In Door is alweer zeven jaar oud en dit jaar gaan we een nieuwe plaat opnemen voor Cleopatra Records. Daarnaast komt er ook een live-album gemaakt met opnames van een show in BB Kings in New York vorig jaar.”

Wat weet je nog van de eerste opnames die je deed met Vanilla Fudge?
“We waren zo groen achter de oren; we wisten helemaal niets…We hebben toen een demo opgenomen in één take en ook nog in mono. Dat was natuurlijk You Keep Me Hangin’ On, een cover van notabene The Supremes… Het werd een hit en dat nummer veranderde ons leven totaal!”

Toch hield The Fudge er die jaar later (in 1970) alweer mee op, waarom al zo snel? 
“De tijden veranderden toen heel snel, vooral op muzikaal gebied. Tim Bogert en ik verlieten The Fudge om samen met Jeff Beck een nieuwe supergroep te formeren. We hadden er eigenlijk al een beetje genoeg van; we waren nog geen echt goede componisten en creatief gezien liep het ook niet echt en daarom ging iedereen zijn eigen weg. Om eerlijk te zijn moet ik erbij vertellen dat we eigenlijk ook niet zo goed met elkaar overweg konden in de band. Misschien brachten we wel te veel tijd met elkaar door, omdat we bijna altijd onderweg waren.”

“Toch heb ik geen echt slechte herinneringen aan de band, al weet ik niet hoe Mark [Stein – de zanger, red.] en Vince [Martell – gitarist, red.] daar tegenover staan. Goede herinneringen heb ik daarentegen genoeg! De beste is denk ik ons optreden bij de Ed Sullivan Show, een tv-programma waar vijftig miljoen mensen naar keken en waar wij,Vanilla Fudge, fantastisch waren! Om trouwens nog maar te zwijgen van het haai-incident met Led Zeppelin.”

Het zogenaamde ‘haai-incident’ waar Carmine Appice op doelt, vond plaats in 1969 in Seattle tijdens het Seattle Pop Festival. Alle grote bands als The Doors, Led Zeppelin en Ike & Tina Turner waren present. Vanilla Fudge en veel andere acts logeerden in Edgewater en deden de hele dag niets anders dan feestvieren. Op een bepaald punt hingen John Bonham en Jimmy Page uit het raam van het hotel. Ze waren aan het vissen en volgens Frank Zappa hebben zij toen modderhaaien gevangen. “Echt gebeurd! Je kunt er straks alles over lezen in mijn autobiografie, daarin vertel ik álles over het haaiverhaal.”

Wat zit er in de toekomst nog aan te komen voor Vanilla Fudge? Of houden jullie na deze tour op?
“Nee nee, zeker niet! We zullen nog veel shows geven, daarnaast komt er een nieuw album en dus een liveplaat. Een dvd hoeven jullie trouwens niet te verwachten, die zal er voorlopig niet komen. Maar we spelen nog wel even door. Het belangrijkste blijft dat we het nog steeds leuk vinden!”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.