Singer-songwriter Guy Clark (74) overleden

Guy Clark

Singer-songwriter Guy Clark is op 74-jarige leeftijd overleden. De invloedrijke countrymuzikant was goed bevriend met Townes Van Zandt en grote namen als Johnny Cash, John Denver en Steve Earle coverden zijn songs.

Clarks bekendste album is zijn debuut Old No. 1 uit 1975, waarop hij vocale hulp krijgt van onder anderen Emmylou Harris. Enkele songs van deze lp, waaronder Desperados Waiting For A Train en L.A. Freeway, werden later succesvol in versies van respectievelijk The Highwaymen en Jerry Jeff Walker. De zanger raakte bevriend met de legendarische Townes Van Zandt, die een grote invloed op zijn werk had. Zelf inspireerde Clark ook veel songwriters, onder wie Lyle Lovett en Steve Earle. Ook Bob Dylan rekende de Texaan tot zijn favoriete liedschrijvers.

“Toen ik nog jong was en in Houston woonde, was Lightnin’ Hopkins mijn grote voorbeeld”, vertelde Clark in 2013 aan Lust For Life. “Maar je kon hem niet zomaar kopiëren. Bovendien wilde ik niet de zoveelste blanke jongen zijn die de blues zong. Hij inspireerde me wel door zijn eigen songs te schrijven, waarin hij over zijn eigen leven zong. Daardoor leerde ik om mijn gevoelens te uiten over wat ik meemaak. Daar streef ik nog steeds naar: oprecht communiceren met mijn publiek.”

De singer-songwriter had een herkenbare, rauwe stem en speelde op zelfgemaakte gitaren. Zijn teksten waren verhalend (The Cape), humoristisch (Homegrown Tomatoes) en vaak erg persoonlijk, zoals de titelsong van zijn in 2013 verschenen laatste album My Favorite Picture Of You. Daarin zingt hij over zijn overleden vrouw Susanna en een foto van haar die hij bewaard had. De plaat leverde Clark zijn eerste Grammy Award op. Tot dan toe was dat hem nooit gelukt, omdat hij steeds verloor van Bob Dylan, zo grapte hij ooit.

Guy Clark was al lange tijd ziek en overleed gisteren in Nashville, Tennessee.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.