The Bintangs-gitarist Arti Kraaijeveld (71) overleden

The Bintangs-gitarist Arti Kraaijeveld is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de oprichters van een van de oudste bands van Nederland, bekend van hits als Ridin’ On The L&N en Travelling In The USA.

Het door Meine Fernhout en Frank en Arti Kraaijeveld opgerichte The Bintangs begon in 1961 als Indorockgroep, maar de muziek werd al snel meer rhythm & blues-georiënteerd. In 1966 trad de Beverwijkse band op in het voorprogramma van The Rolling Stones en in de periode daarna werden de grootste successen geboekt, inclusief de door Arti geschreven top 10-hit Travelling In The USA. Begin jaren zeventig verlieten de Kraaijeveld-broers de band om een naar zichzelf vernoemde groep op te richten. In 1974 keerde Frank Kraaijeveld toch weer terug naar The Bintangs, terwijl Arti een nieuw project startte: Carlsberg. Later in het decennium maakte hij ook enkele soloalbums.

Op de website van The Bintangs schrijft Frank Kraaijeveld: “Arti was een onnavolgbare gitarist en schrijver van hits als Travelling In The USA en Agnes Grey. Hij stond samen met Meine Fernhout en mij aan de wieg van The Bintangs in 1961. Zijn gitaarspel was explosief, zowel razendsnel als tergend traag. Arti behoorde tot de top van de Nederlandse gitaristen. Naast gitarist was hij ook een eigenzinnig beeldend kunstenaar. Maar boven alles was hij een gevoelig, charmant mens.”

De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar de NOS meldt dat Kraaijeveld aan het syndroom van Korsakov leed en gisteren overleed in een woonzorgcentrum in IJmuiden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.