Chris Squire, bassist van Yes, overleden

Yes press

Chris Squire, de bassist en mede-oprichter van Yes, is overleden. Dat meldt Geoff Downes, de huidige toetsenist van de legendarische progressieve rockband, op Twitter. Vorige maand werd bekend dat Squire (helemaal rechts op de foto hierboven) een zeldzame vorm van leukemie had en niet mee op tournee kon.

Squire voegde zich in de jaren zestig bij de band Mabel Greer’s Toyshop, waar ook gitarist Peter Banks deel van uitmaakte. De twee gingen verder met zanger Jon Anderson, drummer Bill Bruford en toetsenist Tony Kaye en noemden de groep Yes! Deze line-up maakte twee niet bijzonder succesvolle albums voordat Steve Howe de plaats van Banks innam en doorbraak-lp The Yes Album in 1971 uitkwam. Na weer een bezettingswisseling (Kaye werd vervangen door Rick Wakeman) was de klassieke line-up van Yes geboren en verschenen de twee uiterst succesvolle platen: Fragile (1971) en Close To The Edge (1972).

Door de jaren heen wisselde Yes vaak van bezetting, maar Squire was het enige lid dat deel uitmaakte van alle line-ups. Zo deed hij dus ook mee op de grote hit Owner Of A Lonely Heart. Ook nam hij een sterke solo-lp op (Fish Out Of Water, 1975), maakte hij deel uit van de kort bestaande ‘supergroep’ XYZ (met o.a. Jimmy Page) en werkte hij aan een duoplaat met voormalig Genesis-gitarist Steve Hackett, onder de naam Squackett. Met zijn knappe, melodieuze baslijnen inspireerde de Brit talloze latere muzikanten en werd hij een van de meest geprezen bassisten van zijn generatie.

Vorig jaar speelde Yes nog in 013, Tilburg. Lust For Life interviewde Squire destijds over die tour. In mei dit jaar werd bekend dat de bassist een zeldzame vorm van leukemie had en –  voor het eerst – niet mee kon doen tijdens de nieuwe reeks concerten. “Dit wordt de eerste keer sinds de oprichting dat ze zonder mij optreden”, liet Squire weten. “Maar we zijn het er allemaal over eens dat Billy [Sherwood, Squire’s vervanger] het geweldig zal doen en dat de show de Yes-ervaring wordt die de fans van ons verwachten.”

Nadat Geoff Downes het overlijden van Squire vandaag op Twitter bekendmaakte, volgde ook een officieel bericht van de band op Facebook. “Het is met ondraaglijk verdriet dat we jullie moeten mededelen dat onze goede vriend en mede-oprichter van Yes, Chris Squire, overleden is. Hij stierf vannacht vredig in Phoenix, Arizona. Tijdens het hele bestaan van Yes was Chris een belangrijk onderdeel van de band en in veel opzichten de lijm die alles door de jaren heen samen hield. Dankzij zijn fenomenale basspel beïnvloedde hij talloze bassisten over de hele wereld, onder wie veel van de bekende artiesten van nu. Chris was ook een fantastische songwriter, die meeschreef aan veel van Yes’ meest innemende muziek.”

Chris Squire is 67 jaar geworden.

1 Reactie

  1. Teun Huisman 29 juni 2015 Reageer

    Chris r.i.p. En bedankt voor de mooie muziek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.