Cream-bassist Jack Bruce (71) overleden

Jack Bruce

De legendarische rockbassist Jack Bruce, vooral bekend als lid van de supergroep Cream, is op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een leverziekte. De medeauteur van klassiekers als Sunshine Of Your Love en White Room bracht eerder dit jaar nog zijn soloalbum Silver Rails uit, waarover Lust For Life hem interviewde.

Bruce werd geboren in het Schotse Bishopbriggs en vertrok naar Londen om een carrière in de muziek te starten. Begin jaren zestig kwam hij in Londen terecht bij Alexis Korners Blues Incorporated, waarin ook de latere Cream-drummer Ginger Baker speelde. Met hem zat Bruce ook in de groep The Graham Bond Organisation. Succes bleef nog even uit, totdat de bassist zich tijdelijk aansloot bij de sixties-hitmachine Manfred Mann en met dat gezelschap een grote hit scoorde met de single Pretty Flamingo.

Het was echter de ‘supergroep’ Cream die Bruce zijn grootste succes bezorgde. Dit powertrio bestond verder uit Ginger Baker en stergitarist Eric Clapton, en viel onder meer op dankzij de lange jams tijdens de optredens. Met zijn vaste tekstschrijver Pete Brown componeerde Bruce – tevens leadzanger in veel songs uit het oeuvre – enkele van de grootste hits van de band: I Feel Free, Sunshine Of Your Love en White Room. Na een afscheidsconcert in november 1968 stopte Cream, na slechts enkele jaren actief te zijn geweest. Pas in 1993 trad het trio weer op, toen ter gelegenheid van de inhuldiging in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Genegenheid
Lust For Life interviewde Bruce eerder dit jaar (zie LFL 039) en vroeg hem onder meer naar de breuk van Cream. “We hadden gezegd wat we te zeggen hadden”, zei de bassist hoorbaar verkouden. “Als we door waren gegaan, was het niet oprecht geweest. Natuurlijk hadden we dan nog veel meer geld kunnen verdienen, maar daar zijn we nooit echt geïnteresseerd in geweest. Ik kijk met veel genegenheid terug op die tijd. De slechte dagen en al het geruzie herinner ik me niet meer. Waarschijnlijk ben ik van ons drieën degene die met het meeste genoegen terugdenkt aan Cream.”

Terwijl Baker en Clapton een andere sterformatie oprichtten (Blind Faith), richtte Bruce zich op zijn solocarrière, die sterk startte met de lp Songs For A Tailor (1969). De muziek die de invloedrijke muzikant onder eigen naam maakte, bleek vaak erg experimenteel en datzelfde gold voor zijn werk bij de fusiongroep Lifetime van jazzdrummer Tony Williams. Een poging om nogmaals de wereld te veroveren als lid van een rocktrio was minder geslaagd. West, Bruce & Laing, met Leslie West en Corky Laing van de Amerikaanse hardrockband Mountain, viel al snel uit elkaar.

Levertransplantatie
In zijn lange carrière speelde Bruce mee op platen van grootheden als Lou Reed, Frank Zappa en Robin Trower. In 2005 kwam Cream voor de laatste keer bij elkaar voor een reeks concerten, twee jaar nadat Bruce een levertransplantatie onderging. “Ik was er bijna niet meer geweest voor mijn familie en het scheelde weinig of ik had de Cream-reünie niet mogen meemaken”, vertelde hij aan Lust For Life. “Het was een enorm geschenk, een wonder dat ik het overleefd heb. Toch waren er tijden waarin ik dacht dat ik er spijt van had. Ik ben er immers lange tijd ziek van geweest en was nog steeds niet opgeknapt toen Cream weer bij elkaar kwam. Het was een heel zware periode, maar ik heb mijn kinderen zien opgroeien en ik ben nog steeds bij mijn lieve vrouw Margrit. Ik ben een gezegend mens. Dat maakt me elke dag weer nederig en dankbaar.”

2 Reacties

  1. A. van Hengstum 25 oktober 2014 Reageer

    R.I.P.

  2. Herman Kamstra 26 oktober 2014 Reageer

    Gone to soon R.I.P.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.