Crosby, Stills, Nash & Young brengt livealbum uit 1974 in juli uit

Crosby Stills Nash & Young

De supergroep Crosby, Stills, Nash & Young brengt binnenkort een livealbum uit van de reünietour van 1974. Het was nog niet officieel aangekondigd wanneer de set zou verschijnen, maar inmiddels noemt Amazon 7 juli als releasedatum.

“Mensen gaan verdomme verbijsterd zijn”, vertelde Graham Nash vorig jaar aan Rolling Stone. “We hebben maar acht of negen shows gemultitracked tijdens die tour en we hebben daaruit de beste nummers gekozen. We moesten wel een beetje bijtunen, maar niet veel. Maar de geestdrift van die band! Als ik ernaar kijk alsof ik er zelf niet bij zat, was het gewoon een fucking geweldige band.” David Crosby deelde zijn enthousiasme. “Ik ben een van de meest egoïstische mensen op deze planeet, maar de legende is nog veel dreigender! Je moet erbij bedenken dat The Beatles in 1974 al voorbij waren en dat The Stones toen een compleet andere soort muziek maakten. Als ik hier naar luister, bedenk ik me dat we een tijd lang waarschijnlijk de beste band waren. Het is verrassend goed.”

De heren moesten het nog eens worden over de titel. “Ik wil het What Could Possibly Go Wrong? noemen”, zei Crosby. “Ik ga mezelf schrap zetten en ervoor vechten. Je kan dat niet lezen zonder jezelf kapot te lachen. Het is belangrijk om naar jezelf te kijken met een beetje humor en jezelf te realiseren dat we gigantische ego’s hadden en we idioten waren. Maar ik vind het een geweldige titel. Als ik hem niet krijg, zal ik dreigen om op te stappen uit de band, waarna mensen me zullen vertellen dat er geen band is om te verlaten!” In Lust For Life 036 zei Nash echter dat de voorlopige titel CSNY 1974 was, zoals nu ook op Amazon aangegeven staat.

‘Doom Tour’
Crosby’s voorgestelde albumtitel slaat op de erbarmelijke staat waarin de band verkeerde toen de leden voor een lucratieve reünie bij elkaar kwamen in 1974. De groep viel in 1970 uit elkaar en relaties tussen de leden waren op dat moment op z’n zachtst gezegd onzeker. Veel van hen hadden toentertijd ook problemen met drugsverslaving. De tour wordt inmiddels aangeduid als de ‘Doom Tour’. “We deden er één voor de kunst en de muziek”, vertelde Stills destijds aan Creem Magazine. “En één voor de meiden. Deze is voor het geld.”

“De tour was een teleurstelling voor me”, zei Neil Young tegen schrijver Jimmy McDonough in diens boek Shakey. “Ik denk dat CSNY het echt verpest hebben. De vorige keer dat ik met ze speelde was twee jaar daarvoor. Ze hadden geen album opgenomen en hadden geen nieuwe nummers. Waar waren ze mee bezig? Hoe konden ze ineens ermee ophouden? Ze wilden een livealbum uitbrengen, en toen weer niet, omdat mijn nummers erop stonden.”

Luisteren naar de opnames van de tour geeft iedereen toch een nieuw perspectief erop. “Er werd gezegd dat we niet goed zongen, dat was niet waar”, zei Nash tegen Rolling Stone. “Ik bedoel, af en toe ging het niet helemaal goed, maar niet op de songs die ik gekozen heb. Dit spul is fucking magisch, alhoewel het wel waar is dat er veel drugs waren en het chaotisch was. Ik heb een versie van een nummer dat ik voor Barbra Streisand schreef, die door Joni Mitchell en mij vertolkt werd voor 100 000 mensen in het Wembley Stadion, alleen een akoestische piano en mij en Joni. Gewoon magisch.”

CSNY 1974 bestaat uit vier discs. Bekijk de complete tracklist hier.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.