Ex-Roxy Music-bassist John Gustafson (72) overleden

John Gustafson

Voormalig bassist van Roxy Music en de Ian Gillan Band, John Gustafson, is afgelopen vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekend. Wel had hij al enkele jaren een slechte gezondheid.

De in Liverpool geboren Gustafson begon zijn muzikale carrière bij The Big Three, waarmee hij begin jaren zestig furore maakte. In die tijd dacht men dat het trio de eerste band uit de Merseybeat-boom was die nationaal zou doorbreken, totdat de groep werd ingehaald door The Beatles. Sindsdien wordt hij gezien als de op één na belangrijkste bassist van Liverpool, na Paul McCartney uiteraard. In 1964 werd The Big Three ontbonden en voegde Gustafson zich bij The Merseybeats, waarmee hij met de hits Don’t Turn Around en Wishin’ And Hopin de hitlijsten wist te bereiken.

Toen ook die band ermee ophield, hopte de Brit van de ene klus naar de andere om het hoofd boven water te kunnen houden, totdat de bassist gevraagd werd voor de originele studio-opnames voor Jesus Christ Superstar. In 1969 vormde Gustafson weer een nieuwe band. Samen met drummer Mick Underwood en keyboardspeler Peter Robinson, de overblijfselen van de band Episode Six, richtte hij de progressieve rockband Quatermass op. De band bleef precies lang genoeg bij elkaar om één studioalbum te produceren.

Gustafson richtte zich daarna vol op een carrière als sessiemuzikant, totdat hij gevraagd werd voor Roxy Music. Met die band nam hij drie studioalbums op en had hij de grootste bekendheid, hoewel hij nooit officieel lid was. Stranded (1973), Country Life (1974) en Siren (1975) kon hij zo op zijn CV bijschrijven. In 1975 kreeg hij de zak bij Roxy Music en kon hij voor de band van toen ex-Deep Purple-zanger Ian Gillan aan de slag. Daarnaast nam hij in dat jaar ook zijn eerste soloplaat Goose Grease op, die pas in 1997 uitgebracht werd.

In latere jaren speelde Gustafson nog bij The Pirates, waarmee hij in 2001 zijn laatste wapenfeit Live in Japan maakte.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.