Greg Lake (ELP, King Crimson) op 69-jarige leeftijd overleden

greg-lake-bert-treep

Greg Lake, bekend van zowel King Crimson als Emerson, Lake & Palmer, is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. De zanger en bassist had al lange tijd kanker, zo meldt zijn officiële website. Eerder dit jaar raakte de muziekwereld Lake’s ELP-collega Keith Emerson ook al kwijt, nadat de toetsenist zichzelf van het leven beroofde.

Alle drie de leden van Emerson, Lake & Palmer hadden al deel uitgemaakt van bekende bands voordat zij in 1970 hun krachten bundelden. Greg Lake zong en speelde het jaar daarvoor op een van de belangrijkste progressieve rockalbums aller tijden: het debuut In The Court Of The Crimson King van King Crimson, vaak gezien als een van de eerste lp’s in het genre. Ook aan de opvolger In The Wake Of Poseidon (1970) werkte de zanger/bassist nog mee, maar tegen de tijd dat die plaat verscheen, had hij toetsenvirtuoos Keith Emerson al ontmoet en plannen gemaakt voor een nieuwe band.

ELP maakte in augustus 1970 grote indruk met de eerste optredens, onder meer op het Isle Of Wight Festival. “We werden meteen aangevallen door critici”, aldus Lake in een interview met Lust For Life uit 2014. “Ze hoorden ons klassieke muziek bewerken en dachten dat we probeerden intelligent over te komen. Maar dat was helemaal niet zo. We wilden alleen anders zijn.” Enkele maanden later verscheen het eerste album van het trio, inclusief de hitsingle Lucky Man, geschreven door Lake. Hij was in de volgende jaren verantwoordelijk voor meer van dergelijke akoestische ballads, zoals From The Beginning (op Trilogy, 1972) en Still… You Turn Me On (op Brain Salad Surgery, 1973).

In 1979, hetzelfde jaar waarin de band een hit scoorde met een bewerking van Peter Gunn Theme, viel Emerson, Lake & Palmer uit elkaar. Er vonden later meerdere herenigingen plaats en de laatste keer dat de heren met z’n drieën op het podium stonden, was in 2010 tijdens een eenmalige show op het High Voltage Festival in Londen. In maart dit jaar pleegde Keith Emerson zelfmoord, waarmee er een definitief einde kwam aan ELP. Ter nagedachtenis aan de toetsenist kwamen onlangs de albums van de groep opnieuw uit.

“ELP was altijd al een audiovisuele ervaring”, aldus Lake in Lust For Life 041. “Het was niet zomaar een muziekshow waarbij wij met z’n drieën op het podium stonden en onze instrumenten bespeelden. Het was bijna theater dat zich daar afspeelde en dat droeg zeker ook bij aan ons succes. Maar er werd niet zomaar vuurwerk afgeschoten tijdens onze shows omdat het er goed uitzag. Nee, we wilden altijd visuele content brengen die relevant was voor de muziek. Dat maakte het juist zo krachtig!”

Foto: Bert Treep
Greg Lake tijdens het High Voltage Festival in Londen, juli 2010

1 Reactie

 1. EDWIN SMIT 10 december 2016 Reageer

  EN TOEN WAS ER NOG MAAR EEN IN LEVEN EN DAT IS
  CARL PALMER OOK EEN GOEIE DRUMMER,
  ALS HIJ ER DAN NIET MEER IS DAN BLIJFT MAAR WEINIG
  GOEDE DRUMMERS OVER.
  DUS IK HOOP DAT CARL PALMER NOG HEEEEEEEL WAT
  JAREN ONDER ONS BLIJFT.
  IK VRAAG MIJ AF OF ER NOG WAT PLATEN UIT KOMEN
  NU ALLEEN DRUMMER/PERCUSSIONIST CARL PALMER
  LEEFT POSTUUM DAN WEL TE VERSTAAN.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.