In memoriam: Cream-drummer Ginger Baker (1939-2019)

De invloedrijke drummer Ginger Baker is vanochtend op tachtigjarige leeftijd overleden. De Britse muzikant werd vooral bekend als lid van ‘supergroup’ Cream, waarmee hij in 1993 in de Rock & Roll Hall Of Fame werd ingehuldigd.

De drummer stond bekend om zijn unieke speelstijl, waarin invloeden uit jazz en wereldmuziek verweven waren, en zijn bijzondere persoonlijkheid. In de documentaire Beware Of Mr. Baker noemt collega Eric Clapton hem zelfs ‘ontzettend antisociaal’ en in diezelfde film is te zien hoe Baker de maker van de documentaire, Jay Bulger, met een wandelstok aanvalt. Legendarisch zijn ook de verhalen over de ruzies met Cream-bassist Jack Bruce tijdens het korte bestaan van het rocktrio. Bovenal was Baker echter een van de meest invloedrijke rockdrummers aller tijden, met een grote invloed op vakgenoten als Led Zeppelins John Bonham, Rush’s Neil Peart en Thin Lizzy’s Brian Downey.

Baker en Jack Bruce speelden halverwege de jaren zestig al samen in The Graham Bond Organisation, voordat het duo samen met Eric Clapton in 1966 de band Cream vormde. In de liner notes bij de boxset Those Were The Days vertelt Clapton: “Ik mocht Ginger graag. Hij zag me optreden met John Mayall en na dat concert bracht hij me met zijn Rover terug naar Londen. Ik was erg onder de indruk van zijn auto en zijn rijvaardigheid. Hij vertelde me dat hij een band wilde oprichten en daar had ik ook al enige tijd over nagedacht. Het was heel toevallig: we dachten allebei hetzelfde op hetzelfde moment.”

Cream bleek een groot succes, met hits als Sunshine Of Your Love, White Room en Badge. De band wordt vaak gezien als de eerste ‘supergroup’. Het geruzie tussen met name Baker en Bruce bracht Cream echter al na twee jaar ten einde. Dichter Pete Brown, die meerdere teksten schreef voor de band, deelde in Lust For Life 075 een tekenende anekdote: “Clapton vertelde me ooit dat hij op een dag, nadat Cream al uit elkaar was, beneden kwam en twee van zijn kinderen op de grond met elkaar zag vechten. Hij dacht meteen terug aan zijn oude bandmaten. Ik denk dat dat genoeg zegt.”

Blind Faith
Terwijl Jack Bruce zich op zijn solocarrière stortte, werkten Clapton en Baker nogmaals samen in een nieuwe band: Blind Faith. Die nieuwe ‘supergroup’, met verder Steve Winwood (Traffic) en Ric Grech (Family), bracht in 1969 een succesvolle lp uit, maar daar bleef het bij. Nadat ook dat avontuur snel eindigde, werd Ginger Baker’s Air Force opgericht. Bij dat nieuwe project kon de drummer zijn liefde voor jazz kwijt. Ook vertrok hij naar Afrika, waar hij zijn eigen studio kreeg en samenwerkte met muzikanten als Fela Kuti.

Bakers naam bleef echter onlosmakelijk verbonden met Cream. In 1993 kwam de band weer samen voor een eenmalig optreden tijdens de inhuldigingsceremonie van de Rock & Roll Hall Of Fame. Er kwam voorlopig geen vervolg op die reünie, maar Baker en Bruce vormden wel de nieuwe groep BBM met gitarist Gary Moore. Pas in 2005 besloten de leden van Cream weer een reeks volledige concerten te geven. Opnames van de veelgeprezen shows in de Royal Albert Hall verschenen hetzelfde jaar nog op cd en dvd.

Eind september maakte Bakers familie bekend dat de drummer ‘in kritieke toestand’ in het ziekenhuis lag. Hij kampte de afgelopen jaren met meerdere gezondheidsklachten. Zo moest de muzikant in 2016 een tour annuleren na ‘serieuze hartproblemen’. Op zijn Facebookpagina werd vandaag het volgende bericht geplaatst: “We zijn verdrietig om bekend te maken dat Ginger vanochtend vredig gestorven is in het ziekenhuis.” Verschillende beroemde muzikanten reageerden op social media op het tragische nieuws. Zo schrijft Paul McCartney op Twitter: “Ginger Baker was een geweldige drummer en een wilde en leuke man. We werkten samen aan het album Band On The Run in zijn ARC Studio in Lagos, Nigeria. Het is triest om te horen dat hij er niet meer is, maar de herinneringen blijven.”

1 Reactie

  1. Albert 6 oktober 2019 Reageer

    R.I.P. Ook al was het geen makkelijk persoon, maar een fantastische muzikant. Wat waren ze trouwens nog goed in 2005, al die extra nootjes die Jack Bruce nog even aanslaat, Clapton kon het ook nog goed en al die roffeltjes van Baker. Supergroup.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.