In memoriam: Dr. John (1941-2019)

Hij werd geboren als Malcolm John Rebennack en adopteerde later de bijnaam The Night Tripper, maar hij zal toch voor altijd herinnerd worden onder zijn artiestennaam Dr. John. De invloedrijke zanger en pianist uit New Orleans is gisteren overleden.

Dr. John begon zijn carrière als gitarist, maar nadat hij begin jaren zestig bij een schietincident gewond raakte aan zijn ringvinger werd de piano zijn belangrijkste instrument. Onder de naam Mac Rebennack sloot hij zich aan bij de legendarische groep sessiemuzikanten die The Wrecking Crew genoemd werd, voordat hij in 1968 debuteerde als Dr. John, The Night Tripper op zijn veelgeprezen debuut-lp Gris-Gris. Daarop combineerde hij op eigenzinnige wijze rhythm & blues en psychedelische rock. De albumtitel verwijst naar voodoo-amuletten. In zijn autobiografie Under A Hoodoo Moon legde Dr. John later uit dat zijn artiestennaam ontleend was aan een negentiende-eeuwse voodoodokter en ook in zijn live-optredens verwerkte hij voodoo-elementen.

Rebennack stond in 1970 op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos en was in hetzelfde jaar te zien in het VPRO-programma Piknik, waarin ook Frank Zappa optrad. Toen Lust For Life in 2012 met Dr. John sprak, deelde hij nog een amusante anekdote over zijn collega: “Yeah, Frank, ik zou in zijn band komen spelen. Iemand zei tegen me: ‘Kijk uit, je kunt bij Frank niet met drugs rommelen.’ Maar dat deed ik dus toch. Dus hij gaf me de zak.”

The Last Waltz
In de jaren zeventig bleef Dr. John uitstekende albums afleveren, waarvoor hij grootheden als Eric Clapton en Mick Jagger wist te strikken. Ook scoorde hij in 1973 een Amerikaanse hit met de single Right Place, Wrong Time. Onvergetelijk is ook zijn optreden in een van de ultieme concertfilms: The Last Waltz van regisseur Martin Scorsese. In die registratie van het afscheidsconcert van The Band zingt Dr. John het nummer Such A Night, afkomstig van zijn meest succesvolle album In The Right Place (1973).

Dr. John werd in 2011 ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame, een jaar voordat hij een van zijn beste latere albums uitbracht. Voor het met een Grammy voor beste bluesalbum onderscheiden Locked Down ging hij een bijzondere samenwerking aan met Dan Auerbach van The Black Keys. Daarover vertelde Dr. John ons rond de albumrelease: “Stel je voor: mijn kleindochter maakt me attent op een plaat van deze knaap. Vervolgens verschijnt hij in mijn leven, komt naar New Orleans, we gaan wat songs schrijven – waar we in grote lijnen niets mee hebben gedaan, haha – maar hij krijgt een visioen om een heel andere weg in te slaan. Dat is goed. Met als gevolg dat we ineens een plaat opnemen. Het geeft aan dat hij vastbesloten was. En ik zag zijn geest. Je moet openstaan voor datgene wat de geest je aanreikt.”

Volgens Dr. Johns familie is de muzikant overleden aan een hartaanval. Hij werd 77 jaar.

1 Reactie

  1. Harry de Man 6 augustus 2019 Reageer

    Mijn held, zit nu te kijken naar de film Sahara, en de intro van deze film is van Dr John, tranen in de ogen, wat een cult held !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.