In memoriam: Jefferson Airplane’s Marty Balin (1942-2018)

“Ik koos iedereen uit, vertelde ze welke rol ze zouden spelen in de band, schreef de eerste nummers die we speelden en haalde iedereen op voor de repetities”, vertelde Marty Balin vorig jaar aan Lust For Life. “Dus ja, ik was min of meer de leider.” De zanger, songwriter en oprichter van Jefferson Airplane overleed afgelopen donderdag. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Balin richtte de band samen met gitarist Paul Kantner in 1965 op. Het debuutalbum Jefferson Airplane Takes Off verscheen een jaar later, maar de grote doorbraak kwam pas toen kort daarna zangeres Grace Slick zich aansloot bij de mannen. Dankzij de lp Surrealistic Pillow (1967) en de daarvan afkomstige hits Somebody To Love en White Rabbit werd Jefferson Airplane een van de belangrijkste psychedelische rockbands. Een status die alleen maar versterkt werd dankzij de optredens in de zomer van 1967 op het historische Monterey Pop Festival en tijdens Woodstock twee jaar later.

Het door Slick gezongen White Rabbit groeide uit tot een sixties-anthem en dook door de jaren heen op in talloze films die zich in die periode afspelen. “Het was een van de twee nummers die Grace meebracht toen ze bij de band kwam”, herinnerde Balin zich vorig jaar tijdens een interview met ons blad. “Ik had haar het nummer eerder al live horen zingen en ik wist dat wij het veel beter konden spelen. We wisten niet dat het zó’n belangrijke single zou worden, maar dat was het dus wel. Het was de perfecte song voor de perfecte Summer Of Love. Een meesterwerk.”

De single Volunteers en de ballads Comin’ Back To Me en Today behoren tot de bekendste songs die Balin (mede) schreef. In 1971 stapte hij uit de band. “Iedereen voelde de behoefte om zijn eigen dingen te doen en niemand wilde nog echt samenwerken”, verklaarde hij. “Ik ben iemand die juist graag met anderen werkt, dus ik raakte verveeld. Op een gegeven moment kon je met niemand van hen nog een fatsoenlijk gesprek voeren, want iedereen voelde zich een ster. Ik was het zat om met ego’s te moeten dealen.”

Na Jefferson Airplane had Balin nog succes als lid van Jefferson Starship. De (mede) door hem geschreven singles Miracles en With Your Love werden dikke hits in Amerika. Begin jaren tachtig scoorde de zanger zelfs nog goed als soloartiest: Hearts en Atlanta Lady (Something About Your Love) bereikten de Amerikaanse top 40. In 1996 kreeg hij als lid van Jefferson Airplane een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame. Toen Lust For Life hem en bassist Jack Casady vorig jaar vroeg naar hun herinneringen aan de Summer Of Love, vertelde Balin dat hij van binnen nog altijd een hippie was: “Ik voel me nog steeds hetzelfde als toen. Ik geloof nog steeds in ‘make love, not war’.”

Marty Balin is 76 jaar geworden.

Foto Jefferson Airplane op Woodstock: Henry Diltz

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.