In memoriam: Talk Talks Mark Hollis (1955-2019)

Mark Hollis, artpop-pionier en medeoprichter, zanger en tekstschrijver van Talk Talk, is gisteren op 64-jarige leeftijd overleden. Na afstand te hebben gedaan van de muziekindustrie, leefde hij de laatste twintig jaar van zijn leven in zelfverkozen isolement.

Voormalig manager Keith Aspden bevestigde vandaag het tragische nieuws: “Mark is na een kort ziekbed overleden.” Volgens familielid Anthony Costello was Hollis (de middelste op de foto hierboven) een principiële man die twintig jaar geleden bewust de muziekwereld achter zich liet. “Daarnaast was hij een goede echtgenoot en vader”, twitterde Costello.

Talk Talk is vooral bekend van synthpop-singles als Talk Talk (1982), Such A Shame (1984), It’s My Life (1984) en Life’s What You Make It (1985). Vooral in Europa scoorde de groep grote hits. Met het album The Colour Of Spring (1986) nam Talk Talk bewust afstand van de commercie en belandde hiermee in Nederland op nummer één. Opvolger Spirit Of Eden (1988) groeide uit tot veelgeprezen cultklassieker, ondanks dat platenmaatschappij EMI de Britten verweet opzettelijk onverkoopbare muziek te maken.

Zo wist Hollis Talk Talk, van oorsprong een toegankelijke ‘New Romantic’-groep, de eerder onbegane wegen van wat later bekend zou staan als postrock in te leiden. Pop interesseerde hem niet meer, verklaarde Hollis, en hij implementeerde op geheel eigen wijze elementen uit de rock, jazz, ambient en klassieke muziek. Hij beschouwde zichzelf als maker van modern klassieke muziek.

In 1991 tekende Talk Talk bij Polydor voor zijn laatste album, Laughing Stock, maar de band stopte niet lang daarna. Zeven jaar later kwam Hollis met zijn enige soloplaat, in dezelfde geest van de minimalistische post-rock van Spirit Of Eden en Laughing Stock, om vervolgens definitief uit beeld te verdwijnen. “Ik koos voor mijn gezin”, verklaarde hij in een interview. “Misschien kunnen anderen het wel, maar ik kan niet op tournee gaan en tegelijkertijd een goede vader zijn.” Hij leefde daarna als een kluizenaar, ver weg van publiciteit of de muziekindustrie.

Ondanks Hollis’ afkeer van de commercie waren hij en zijn band van grote invloed op postrockgroepen als Radiohead en Elbow. Zanger/gitarist Guy Garvey van Elbow prees hem om het schrijven van ‘de meest tijdloze, ingewikkelde en originele muziek ooit’. Talk Talk-bassist Paul Webb noemt Hollis een genie. “Mark wist hoe je met geluid en ruimte diepte kon geven aan gevoel”, schrijft Webb op Facebook. “Hij was een van de groten, zo niet de grootste. Het is mijn eer en voorrecht om muziek met hem gemaakt te hebben.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.