In memoriam: The Cars-oprichter Ric Ocasek (1944-2019)

Ric Ocasek, oprichter en zanger van de band The Cars, is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij werd gisteren gevonden in zijn appartement in New York City.

Het muzikale succes van de als Richard Theodore Otcasek geboren zanger begon eind jaren ’70. In 1978 bracht The Cars zijn titelloze debuutalbum uit, inclusief het doorbraaknummer Just What I Needed. Andere succesvolle hitsingles van de newwaveband zijn Shake It Up (1981), You Might Think (1984) en Tonight She Comes (1985). In Nederland scoorde de band voornamelijk goed met het nummer Drive (1984), afkomstig van The Cars’ meest succesvolle album Heartbeat City.

The Cars werd opgeheven in 1988, waarna Ocasek zich focuste op zijn solocarrière. In totaal heeft de zanger zeven soloalbums uitgebracht en zijn grootste hit in Amerika was Emotion In Motion (1986).Ook produceerde hij albums voor anderen, zoals Bad Brains’ Rock For Light en Weezers Blue Album en Green Album, die beide platina behaalden. De creatieve duizendpoot was ook actief als schrijver en kunstenaar. Hij schreef meerdere poëzieboeken en zijn schilderijen, tekeningen en foto’s stonden centraal in vele tentoonstellingen.

In 2010 kwamen de leden van The Cars – met uitzondering van de in 2000 overleden Ben Orr – weer bij elkaar, waarna de band de plaat Move Like This (2011) uitbracht. Sinds de afloop van de bijbehorende tour is er weinig van The Cars vernomen. Wel zijn de bandleden in 2018 toegevoegd aan de Rock & Roll Hall Of Fame in Cleveland. Aan Rolling Stone vertelde Ocasek hierover: “Ik begon met spelen in Cleveland en ik kan er ook stoppen. Dit zou het einde kunnen zijn. Eerst was ik een jongen met een gitaar die slechte liedjes speelde en 45 jaar later heb ik een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame. Het voelt een beetje gek, want het is als een heel leven. Ik had drie gezinnen in die 45 jaar. Levens gaan voorbij, net als miljoenen mensen, dingen, artiesten, schrijvers, zakenmensen en fans… Het was een veelbewogen leven, zal ik maar zeggen.”

Ocasek is gevonden door zijn ex-vrouw Paulina Porizkova. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de zanger, maar volgens Amerikaanse media is hij op natuurlijke wijze overleden.

1 Reactie

 1. EDWIN SMIT 17 september 2019 Reageer

  NU ZIJN HET ER VAN DE ORSPRONKELIJKE BEZETTING NOG 3 OVERGEBLEVEN, IK HOOP DAT ZE ALLE DRIE BLIJVEN LEVEN ANDERS
  KRIJG JE DAT EFFECT VAN DE TEMPTATIONS EEN VOOR EEN
  DIE SNEUVELEN TOT ER NOG MAAR EEN OVERGEBLEVEN IS.
  ALLEEN IK SNAP ER NIKS VAN DAT HIJ NIET ERKEND WERD
  ALS EEN DUIZENDPOOT/ALLESKUNNER ZOALS PRINCE DIE IN HET JAAR 2016 DOOD IS GEGAAN.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.