Zanger/bassist John Wetton (o.a. King Crimson, Asia) overleden

John Wetton

Er zijn weinig muzikanten die bij zo veel grote bands hebben gespeeld als John Wetton. De zanger/bassist maakte deel uit van onder andere King Crimson, Asia, Uriah Heep, Wishbone Ash en Roxy Music. Vandaag is de Britse muzikant op 67-jarige leeftijd overleden.

Wetton speelde begin jaren zeventig tijdelijk in de groep Mogul Thrash. Zijn eerste grote stap naar bekendheid maakte hij in 1971, toen hij bas- en zangpartijen voor zijn rekening nam bij het Britse psychedelische/progressieve gezelschap Family. Vervolgens was hij te horen op enkele van de meest geprezen albums van King Crimson, waaronder Larks’ Tongues In Aspic en Red, voordat de groep in 1974 besloot – tijdelijk, zo bleek later – te stoppen.

In de loop van de jaren zeventig voegde Wetton zich bij meer belangrijke bands in het genre, zoals Uriah Heep (hij is onder meer te horen op de hitsingle Return To Fantasy), Roxy Music (het live-album Viva!), de soloband van Bryan Ferry (o.a. Let’s Stick Together) en UK. Laatstgenoemde act scoorde in 1979 een Nederlandse hit met de single Rendezvous 6:02, mede geschreven door Wetton. Zeer succesvol was ook de ‘supergroep’ Asia, met verder o.a. gitarist Steve Howe (Yes) en drummer Carl Palmer (ELP). De debuut-lp steeg in Amerika naar nummer 1 in de albumlijst en de nummers Heat Of The Moment en Only Time Will Tell werden grote hits.

Wettons manager Martin Darvill heeft bevestigd dat de zanger en bassist aan de gevolgen van kanker is overleden. Asia-collega Carl Palmer laat in een reactie op Facebook weten: “Met het overlijden van mijn goede vriend en collega John Wetton is de wereld weer een muzikale gigant kwijt. John was een vriendelijke man die een paar van de meest tijdloze melodieën en teksten in de popmuziek heeft gecreëerd. Als muzikant was hij zowel moedig als innovatief, met een stem die de muziek van Asia over de hele wereld naar de top van de hitlijsten bracht.”

Foto: Bert Treep

5 Reacties

 1. Martin den Ridder 31 januari 2017 Reageer

  Droevig nieuws! Uitstekend bassist, zanger en componist van zeer veel toppers uit de rock. Weep in Silence…

 2. Mario van drunick 31 januari 2017 Reageer

  Geweldige muzikant/zanger en heeft veel moois gedaan!
  Uriah Heep UK Asia en veel meer ! Rock on with David Byron

 3. Jan van Leer 31 januari 2017 Reageer

  Was een van mijn favoriete zangers……
  Starless, Fallen Angel, One more red nightmare, Book of Saturday, The Nightwatch, Nothing to lose, Carrying no cross, Only time will tell, Without you, etc. etc.
  Stuk voor stuk pareltjes.
  En dan die stem…..(zucht).
  The smile has left your eyes, but your legacy will be here forever.
  RIP John

 4. Erik 1 februari 2017 Reageer

  Mijn grootste invloed als bassist de afgelopen 40 jaar. En ook zijn zang was fantastisch. Zijn bas op USA (KC) is virtuoos!

 5. Jos van der toorn 29 april 2017 Reageer

  Weergaloos nummer en wat een mooie en typische stem heeft deze man.
  Tot mijn grote verbazing is dit prachtige nummer niet te vinden op spotify?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.