Leonard Cohen (82) overleden

Leonard-Cohen---Live-2012---01

Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn platenmaatschappij bekendgemaakt op de Facebookpagina van de zanger/liedschrijver. Onlangs bracht de legendarische Canadees nog het vrij duistere album You Want It Darker uit, waarop hij al zong over zijn eigen dood.

Voordat Cohen zijn debuutalbum Songs Of Leonard Cohen uitbracht in 1967, was hij al actief als dichter en schrijver van romans. In zijn lange loopbaan als muzikant verschenen bekende nummers als Suzanne, So Long, Marianne, Bird On The Wire en Hallelujah, poëtische songs die door een heleboel andere artiesten gecoverd werden. Zo maakte Jeff Buckley in 1994 een veelgeprezen versie van het laatstgenoemde lied, als onderdeel van zijn album Grace.

In 2005 raakte Cohen verwikkeld in een juridische strijd met zijn voormalige manager Kelley Lynch, die hem een bedrag van vijf miljoen dollar schuldig was. Dat geld had de zanger opzij willen leggen voor zijn pensioen. Drie jaar later besloot hij (deels) daarom voor het eerst in vijftien jaar weer te toeren. De concertreeks bleek een groot succes. Daar bleef het niet bij: in 2012 stond hij twee keer in een uitverkocht Olympisch Stadion in Amsterdam en hij deed een jaar later Ahoy aan.

Ondertussen bleek Cohen ook in de studio productiever dan hij sinds de vroege jaren zeventig was geweest. In 2012 bracht hij het album Old Ideas uit, dat in Nederland op nummer 1 terechtkwam. Hetzelfde gebeurde met de twee opvolgers: Popular Problems (2014) en het in oktober dit jaar verschenen You Want It Darker. In het titelnummer van die recente plaat zingt hij: ‘Hineni, hineni/I’m ready my Lord’. In een interview met The New Yorker verklaarde de zanger vervolgens: “Ik ben klaar om te sterven. Hopelijk wordt het niet al te oncomfortabel.” Kort daarna nam Cohen die uitspraak terug. “Ik denk dat ik aan het overdrijven was”, meldde hij volgens Billboard. Daar voegde hij aan toe: “Mijn intentie is om voor eeuwig te leven.”

Cohens zoon Adam, die als producer meewerkte aan You Want It Darker, liet aan Rolling Stone weten: “Mijn vader stierf vredig in zijn huis in Los Angeles, met de gedachte dat hij een van zijn beste albums had afgerond. Tot zijn laatste momenten schreef hij songs met zijn unieke gevoel voor humor.”

Foto: Willem Schalekamp
Leonard Cohen in het Olympisch Stadion, 21 augustus 2012

2 Reacties

 1. barry emmen 11 november 2016 Reageer

  Volgens mij was LC door Kelley Lynch bestolen voor een bedrag van 5 miljoen dollar ipv 150.000 dollar.

  • Schrijver
   Lust For Life 11 november 2016 Reageer

   Hoi Barry, je hebt gelijk. 150.000 dollar was het bedrag dat Cohen overhield. We hebben het even aangepast, dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.