Motörheads Lemmy (70) overleden

Motorhead 1 foto Bert Treep

“Ik heb een bijzonder leven achter de rug”, vertelde Lemmy vorig jaar november in het coververhaal van LFL045. “Ik heb vaak het noodlot getart. Het scheelde af en toe weinig, maar altijd trok ik aan het langste eind.” Uiteindelijk heeft het noodlot de Britse rocker toch ingehaald: gisteren is Motörhead-frontman Ian ‘Lemmy’ Kilmister op zeventigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

“Er is geen makkelijke manier om dit te vertellen. Onze machtige, nobele vriend Lemmy is vandaag overleden na een kort gevecht met een extreem agressieve vorm van kanker”, aldus de band op zijn Facebook-pagina. “Er zijn geen woorden om de schok en het verdriet uit te drukken. De komende dagen volgt er meer nieuws, maar voor nu: luister zo hard mogelijk naar Motörhead, naar Hawkwind, naar Lemmy’s muziek. Drink een paar drankjes, deel verhalen. Vier het leven zoals deze prachtige man dat ook deed. Dat is wat hij zou willen!”

Gezondheidsproblemen
Hoewel het af en toe leek dat Lemmy het eeuwige leven had, tobde de Brit al een paar jaar met forse gezondheidsproblemen – deels veroorzaakt door zijn jarenlange drank- en drugsgebruik. Vroeg in 2013, tijdens de opnames voor het album Aftershock, merkte hij dat er iets niet in orde was, vertelde hij in het eerdergenoemde interview. “Elke dag moest ik mezelf naar de studio slepen. De meeste partijen heb ik ingezongen terwijl ik uitgeteld in een stoel hing. Ik heb de klus toch geklaard – op m’n tandvlees.” En ook in de maanden erna bleef Lemmy gezondheidsproblemen houden.

Op 2 augustus 2013, tijdens het optreden van Motörhead op het Duitse metalfestival Wacken, zagen zo’n honderdduizend fans hoe Lemmy als een geest op het podium rondstrompelde. Na zeven nummers verdween hij in de coulissen om niet meer terug te komen. “Het was een afschuwelijke dag. Ik voelde me al de hele dag waardeloos. Ik heb me op de show gestort, maar al snel voelde ik dat alle kracht uit me was weggevloeid en moest ik het opgeven. Het voelde als een bittere nederlaag.”

De tour werd afgezegd en bij thuiskomst bleek dat de hartklachten waar Lemmy eerder aan geholpen was (hij had die zomer een defibrillator gekregen) opnieuw de kop hadden gestoken en ook zijn suikerziekte werkte bepaald niet mee. Enkele operaties later kreeg hij het dwingende advies om de sigaretten en de drank voortaan te laten staan – wat slechts ten dele zou lukken, maar hij leek er toch weer enigszins bovenop te komen.

Genoeg plannen
Ondanks de lichamelijke ongemakken ging Lemmy gewoon weer aan het werk. Hij had eind 2014 ook nog genoeg plannen, vertelde hij: een soloplaat, een nieuw album van Motörhead en hij wilde sowieso het veertigjarige jubileum van zijn band halen. Twee van zijn drie wensen zijn uitgekomen: in augustus verscheen het uitstekende Motörhead-album (Bad Magic) en het jubileum werd gevierd met een 40th Anniversary Tour. De laatste Motörhead-show vond plaats op 11 december in de Berlijnse Max-Schmeling-Halle, waar de set werd afgesloten met klassieker Overkill. Zo heeft Lemmy bijna tot zijn dood kunnen doen waar hij van hield: muziek maken.

En dat Lemmy een waar icoon was, blijkt wel uit de vele reacties uit de muziekwereld op zijn overlijden. Ozzy Osbourne vatte het misschien wel het mooist samen via een bericht op Twitter: “Vandaag heb ik een van mijn beste vrienden verloren: Lemmy. Hij was een strijder en een legende. Ik zie je aan de andere kant.”

Foto: Bert Treep
Motörhead in de IJsselhallen, 21 november 2014

1 Reactie

  1. Dirk Boet 29 december 2015 Reageer

    I just took a ride on a silver machine and still feeling mean

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.