Motörheads Lemmy: “Mijn leven is er ontegenzeggelijk minder leuk op geworden”

Motorhead

Na decennialang overmatig tabak-, drank- en drugsgebruik trok het lichaam van Lemmy toch aan de noodrem. De frontman moest de show op Wacken Open Air voortijdig afbreken en ging ziek terug naar Amerika. Hij kreeg te horen dat hij de pakjes Marlboro en de flessen Jack Daniels vaarwel moest zeggen. Lemmy vertelt in de nieuwe Lust For Life dat hij daar niet bepaald blij mee was.

“Ik rookte al sinds mijn elfde”, vertelt Lemmy in LFL 045, “Je zult begrijpen dat ik er niet naar uitkeek om voor de laatste keer een sigaret uit te drukken. Ik ben het afkicken als een echte kerel te lijf gegaan. Geen pleisters of pillen, gewoon cold turkey. Wat bleek: terwijl ik bang was voor allerlei ontwenningsverschijnselen had ik nergens last van. Ik kreeg ook de opdracht om met cola en whisky te stoppen. Vanwege de suiker. En gekleurde sterke drank schijnt extra slecht te zijn. Althans, dat heb ik mij laten vertellen. Ik drink nu af en toe wat wodka. Dat is immers wit. Verder blijkt rode wijn een heel goed alternatief te zijn.”

“Het heeft mijn omgeving nogal wat overredingskracht gekost om mij zover te krijgen”, vervolgt de Motörhead-frontman. “Mijn leven is er ontegenzeggelijk minder leuk op geworden. Tot voor kort zoop, rookte en gebruikte ik er op los. Ik hield van dat mateloze leven. Op die manier onttrok ik mij aan alles en iedereen. Dat kan nu dus niet meer. Ik heb moeten matigen. Het enige alternatief was de dood.”

Gelukkig konden artsen hem nog net voor een vroegtijdig einde behoeden. “Bij mijn laatste operatie was het echt kantje boord. Het was het enige moment dat ik beslopen werd door de duivel die twijfel heet. Zou ik het wel redden? Op zich ben ik niet bang voor de dood. Ik zing er vaak over. De man met de zeis heb ik vaak genoeg midden in zijn gezicht uitgelachen. Ik heb altijd gekozen voor opwinding in plaats van veiligheid. Ik ben ook niet behept met een angst voor wat er na de dood met mij gebeurt. Ik ben geen gelovig mens. We zien wel. Volgens mij lossen we op in het grote niets. Ik lag dus niet te trillen in mijn bed. Wel had ik heel sterk het gevoel dat ik nog niet klaar was. Ik wilde nog optreden en platen maken. Dat gevoel heeft mij erdoorheen gesleept.”

Lemmy voelt zich elke dag sterker worden. Dat hij op de weg terug is, bewees de frontman afgelopen zomer toen de band op het podium stond tijdens een festival in het Hyde Park. En hoewel de stoïcijnse zanger zich normaal nergens druk over maakt, was die eerste show wel even slikken. “Ben je ternauwernood voor de poorten van de hel weggesleept, is je eerste optreden voor 95.000 man. Ik heb normaal nooit last van zenuwen. Een show is een show. Alleen was dat nu wel even anders. Ik voelde mij onzeker. Zou ik de eindstreep halen? Het duurde een paar songs, toen voelde ik het zelfvertrouwen groeien. Ik was er weer! Na afloop voelde ik mij fantastisch. De rest van de tournee is verder zonder incidenten verlopen. In fysiek opzicht ben ik nog niet helemaal op mijn oude niveau. Ik heb nog een behoorlijk lange weg te gaan, maar ik voel mij elke dag sterker worden.”

Het hele interview met Lemmy lees je in Lust For Life 045. Deze nieuwe editie, met daarnaast ook verhalen over onder meer ABBA, Scorpions, U2 en Bob Dylan & The Band, ligt nu in de winkel.

10 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.