Mr. Big-drummer Pat Torpey (64) overleden

Pat Torpey, drummer en een van de originele bandleden van hardrockgroep Mr. Big, is overleden. De muzikant maakte in 2014 bekend dat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Hij is 64 jaar geworden.

Voordat hij in 1988 door bassist Billy Sheehan en gitarist Paul Gilbert gevraagd werd om hun nieuwe band te versterken, speelde Torpey (tweede van links op de foto hierboven) al enige tijd bij The Knack. Met Mr. Big proefde de drummer echter voor het eerst van wereldsucces toen de ballad To Be With You in 1992 een nummer 1-hit werd. Ook de daaropvolgende singles Just Take My Heart (eveneens van de succesplaat Lean Into It) en de Cat Stevens-cover Wild World haalden de Nederlandse hitlijst.

Mr. Big ging in 2002 uit elkaar na een afscheidstournee, maar zeven jaar later besloten de Amerikaanse hardrockers toch weer bij elkaar te komen. In 2014, het jaar waarin bij Torpey de ziekte van Parkinson werd vastgesteld, verscheen het album …The Stories We Could Tell. “Pat is als een broer voor ons”, vertelde bassist Sheehan destijds aan Lust For Life. “Maar we moesten ook vooruit en we dachten dat het goed voor hem was om bezig te blijven. Samen met artsen en een begeleider hebben we een manier gevonden om samen met hem de cd af te maken. Dat pakte goed uit, want hij raakte gemotiveerd en het gaat nu veel beter met hem. Het is ook nog niet zeker dat dit het laatste album met Pat is, want we weten nu hoe we moeten omgaan met zijn situatie.”

In de zomer van vorig jaar verscheen inderdaad nog een Mr. Big-album (Defying Gravity), maar daarop is Torpey slechts in enkele songs te horen. Ook tijdens het optreden van de band in TivoliVredenburg in oktober 2014 nam drummer Matt Starr grotendeels het drumwerk van hem over. Afgelopen donderdag overleed Torpey aan de gevolgen van zijn ziekte. Zanger Eric Martin reageert op social media: “In het Mr. Big-kamp zijn we allemaal geschokt en verdrietig. Hij was de sterkste en aardigste man die ik ooit heb ontmoet.”

Foto: Sebastiaan Petiet
Mr. Big in TivoliVredenburg, 18 oktober 2014

1 Reactie

  1. Matty Meuffels 27 juli 2018 Reageer

    Jezus, wat een schok! Ik heb Pat Torpey nog gezien 3 maanden voor zijn dood in Eindhoven waar Mr. Big speelde.
    Hij zag er slecht uit, reageerde nauwelijks maar je zag dat hij genoot van het applaus wat hij kreeg. Hij speelde nog drums op 1 a 2 nummers en verder de rest van de show met alleen een tamboerijn. Ik wens de bandleden en de familie sterkte met dit verlies. Vreselijk. En zo snel gegaan. 4 jaar nadat Parkinson bij hem geconstateerd is. R.I.P.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.