OOR maakt 25 beste platen van 2012 bekend

Alt-JOnze vrienden van OOR hebben vandaag de vijfentwintig beste platen van 2012 volgens Nederlandse popcritici bekendgemaakt. Niet geheel verrassend staat Alt-J op nummer 1 met An Awesome Wave. De legendes van vroeger – enkele uitzonderingen daargelaten – vallen buiten de boot.

Natuurlijk begrijpen we best een groot aantal van de keuzes in de vanaf vandaag op de OOR-website te lezen top 25. An Awesome Wave van Alt-J is absoluut een fijne plaat en Blunderbuss van Jack White (nummer 2 in de lijst) werd door Lust For Life zelfs met vijf sterren beloond. Ook Shields van Grizzly Bear en Boys & Girls van Alabama Shakes, om maar een paar te noemen, bevielen ons enorm.

Toch maakt de lijst discussies los op de redactie van Lust For Life, want we missen de oude rotten. Waar is bijvoorbeeld Bob Dylan die met Tempest zijn beste plaat in jaren maakte? Een ‘magnifiek jubileumalbum’, volgens de recensie in LFL 024. Of wat te denken van geen ZZ Top? Dolenthousiast zijn we over La Futura van het legendarische rocktrio. “Een fantastisch album, een indrukwekkende samenvatting van vele jaren onverdroten voorstampen in vele zalen – moeiteloos vergelijkbaar met het beste werk van ZZ Top”, zo meldde de jubelrecensie bij de vijfsterrenplaat in LFL 025.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want het was een goed jaar voor de pop- en rockhelden van vroeger. Er verscheen ouderwets krachtig werk van Neil Young & Crazy Horse (Psychedelic Pill), Van Halen (A Different Kind Of Truth), Aerosmith (Music From Another Dimension!), Bruce Springsteen (Wrecking Ball), Kris Kristofferson (Feeling Mortal), Marillion (Sounds That Can’t Be Made), The Beach Boys (That’s Why God Made The Radio), Patti Smith (Banga), Scott Walker (Bish Bosch) en opvallend veel anderen. Ze doen er echt nog steeds toe, de oudjes!

Een schrale troost is dan de zeventiende positie voor Dr. John, wiens Locked Down inderdaad een hoogtepunt van 2012 was. Ook over Mark Lanegans Blues Funeral (nr. 25) hoor je ons echt niet klagen. Maar zeker dit jaar verdienen meer oudere grootheden hoge posities in dit soort lijstjes. Wellicht staat er nog een aantal van hen in de complete eindlijst, vanaf donderdag te lezen in de nieuwe OOR.

Benieuwd naar de beste platen van 2012 volgens de medewerkers van Lust For Life? Op de ‘Getipt’-pagina’s in LFL 027, vanaf donderdag in de winkel, staan onze favorieten van dit jaar.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.