Peter Hook klaagt New Order aan

Peter Hook

Peter Hook, voormalig bassist van New Order, klaagt de leden van zijn oude groep aan. Hij zegt meer dan 2,7 miljoen euro aan royalties en andere inkomsten te zijn misgelopen door toedoen van zijn ex-bandleden, zo meldt de BBC.

De bassist beschuldigt Bernard Sumner en Stephen en Gillian Morris van het ‘leegroven’ van de bezittingen van de groep. Toen het platenlabel dat New Order had opgezet in 1992 ophield te bestaan, vormde het viertal een bedrijf, Vitalturn, om over de rechten van de band te beschikken. Hook verliet Vitalturn in 2007, maar de andere leden gingen verder met de organisatie en het gebruik van de naam New Order. Hook bezit 25% van Vitalturn, maar was niet aanwezig toen zijn ex-bandleden in 2011 een nieuw bedrijf opstartten onder de naam New Order Ltd. De nieuwe onderneming kreeg wereldwijd het exclusieve recht op de naam New Order en de inkomsten die daar tien jaar lang uit voortkomen.

Volgens Mark Wyeth, de advocaat van Hook, is New Order Ltd opgezet om de muzikant met opzet zijn rechten, en dus het geld dat hem toebehoort, te ontnemen. New Order Ltd heeft in de afgelopen vier jaar 9,1 miljoen euro verdiend. In oktober van vorig jaar was het geld dat Hook misliep al opgelopen tot 2,7 miljoen euro en het bedrag loopt nog altijd op, meent Wyeth. Zijn cliënt krijgt op dit moment 1.25% van de royalties en andere inkomsten uit merchandising en shows, maar hij wil 12,5% ontvangen.

De advocaat van Hooks ex-bandleden, David Casement, is juist van mening dat de groep eerlijk is geweest. De bassist zou volgens Casement het succes van zijn voormalige groepsleden in de weg willen zitten, of graag weer een plek binnen de band krijgen.

New Orders succesvolle laatste album, Music Complete, is afgelopen september uitgebracht. Twee jaar geleden bracht de band nog de plaat Lost Sirens uit, die songs bevat van voor Hooks vertrek. Music Complete is hun eerste plaat met uitsluitend nieuw materiaal.

Ook Hook heeft niet stilgezeten: in 2010 startte hij zijn nieuwe band Peter Hook And The Light. Op dit moment toert hij met die formatie door Europa.

2 Reacties

  1. Twan Lentjes 1 december 2015 Reageer

    Zet dan een duidelijke foto van Peter Hook erbij ….
    (En niet Bernard Sumner).

    • Lust For Life 1 december 2015 Reageer

      Hebben we gedaan, dank voor de suggestie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.