Ramones-drummer Tommy Ramone overleden

tr

Tommy Ramone is afgelopen vrijdag op 65-jarige leeftijd overleden. De Ramones-drummer leed aan kanker en was het laatste nog levende oorspronkelijke lid van de legendarische punkband.

De in Hongarije als Erdélyi Tamás geboren Tommy Ramone speelde in de jaren zestig al in de band Tangerine Puppets, samen met gitarist John Cummings. Laatstgenoemde werd bekend als Johnny Ramone bij Ramones, dat in 1974 werd opgericht en verder bestond uit zanger Jeffrey Hyman (Joey Ramone) en bassist Douglas Colvin (Dee Dee Ramone).

In eerste instantie zou Tommy alleen manager van de New Yorkse punkband worden, terwijl Joey plaatsnam achter het drumstel. Het bleek lastig voor de zanger om de zang en de percussie te combineren en na een reeks audities viel de keuze toch op Tommy. “We hebben eindeloos naar een goede drummer gezocht, waarbij Tommy de kandidaten geduldig uitlegde wat er van hen verlangd werd”, zei Joey Ramone in 1989 tegen Lust For Life-redacteur Robert Haagsma (zoals beschreven in de coverstory van LFL 039). “Een van hen riep tijdens een auditie ongeduldig uit: ‘Waarom ga je het niet lekker zelf doen!’. Toen pas viel bij ons het kwartje. Tommy was inderdaad zelf de beste man voor de klus.”

Tommy Ramone bleef vier jaar drummen bij de band en in die periode speelde hij op het bijzonder invloedrijke debuutalbum Ramones (1976) en de eveneens hooggewaardeerde opvolgers Leave Home en Rocket To Russia (beide uit 1977), alsook de liveklassieker It’s Alive (1979). De muzikant schreef mee aan onder meer de debuutsingle Blitzkrieg Bop, een van de bekendste nummers van de band.

Na zijn vertrek bleef Tommy Ramone actief als producer van enkele Ramones-albums. Op Road To Ruin (1978) werden de drumpartijen inmiddels verzorgd door Marky Ramone, maar zijn voorganger stond nog wel op de hoes vermeld als co-producer. Nadat hij onder meer aan de lp Tim van The Replacements werkte, deed Tommy ook de productie van de Ramones-plaat Too Tough To Die (1984).

Tommy Ramone, die al enige tijd aan kanker leed en afgelopen vrijdag in New York is overleden, was het laatste nog levende lid van de in 1996 opgeheven band. Joey overleed in 2001 aan de gevolgen van lymfeklierkanker, gevolgd door Dee Dee in 2002 (aan een overdosis heroïne) en Johnny in 2004 (als gevolg van prostaatkanker).

Op de Ramones-Facebookpagina werd het overlijden van de voormalige drummer bevestigd, aangevuld met een citaat van Tommy Ramone uit 1978: “Het was niet alleen muziek bij Ramones: het was een idee. Het was het terugbrengen van een gevoel dat ontbrak in rockmuziek, het aansporen om iets nieuws en anders te zeggen. Oorspronkelijk was het een artistiek iets, uiteindelijk werd het naar mijn gevoel iets wat goed genoeg voor iedereen was.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.