REO Speedwagon-gitarist Gary Richrath (65) overleden

REO Speedwagon

Voormalig REO Speedwagon-gitarist Gary Richrath (links op de foto) is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij maakte van 1970 tot en met 1989 deel uit van de succesvolle AOR-band en hij schreef onder meer de hit Take It On The Run.

REO Speedwagon deed het in de jaren zeventig in thuisland Amerika al aardig met albums als You Can Tune A Piano, But You Can’t Tuna Fish. Maar de grote internationale doorbraak kwam in 1980 met de lp Hi Infideltiy, waar veel van de bekendste songs van de band op staan. Zo werd Keep On Loving You in de Verenigde Staten een nummer 1-hit en in Nederland haalde de single eveneens de top 10. Zanger Kevin Cronin schreef veel van de bekendste REO Speedwagon-nummers, maar ook Gary Ritchrath was vrij productief als songwriter. Onder meer Ridin’ The Storm Out en Take It On The Run zijn van zijn hand.

In de jaren tachtig bleef REO Speedwagon een populaire act en de band kwam in 1984 met de ballad Can’t Fight This Feeling nogmaals op nummer 1 in de Amerikaanse charts. Een jaar later traden de heren op in het JFK Stadium in Philadelphia, tijdens het festival Live Aid. Nadat er onenigheid ontstond tussen frontman Cronin en Richrath, vertrok die laatste in 1989. De gitarist maakte vervolgens een weinig opgemerkte soloplaat onder de naam Richrath (Only The Strong Survive, 1992). REO Speedwagon scoorde ondertussen ook geen grote hits meer, maar bleef wel platen maken en optreden. In 2013 gaf de band samen met Styx, een andere grote naam binnen de AOR (Adult Orientated Rock), een benefietconcert. Op die dag stond Richrath weer even bij zijn oude band op het podium.

Vandaag maakte zanger Kevin Cronin op Facebook bekend dat zijn voormalige collega overleden is. “Gary was een unieke gitarist en songwriter, en de belichaming van de ‘tough guy’ met een hart van goud”, schrijft hij. “Ik leerde het meeste van wat ik weet over het spelen in een rockband van Gary. De hele REO-familie betreurt zijn dood en deelt het verdriet van zijn familie, vrienden en fans.”

Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.