Roky Erickson (The 13th Floor Elevators) overleden

The 13th Floor Elevators-frontman Roky Erickson is overleden, zo heeft zijn broer Mikel afgelopen nacht bekendgemaakt op Facebook. De Texaanse zanger en gitarist wordt gezien als een van de pioniers van de psychedelische rock.

Ericksons band The 13th Floor Elevators verwierf begin 1966 bekendheid met de single You’re Gonna Miss Me, geschreven door de frontman op 15-jarige leeftijd en eerder al door hem opgenomen met zijn vorige bandje The Spades. Het nummer had een grote invloed op latere garagerockbands en kreeg in 1972 dan ook een plek op de inmiddels legendarische compilatie Nuggets: Original Artyfacts From The First Psychedelic Era 1965-1968.

You’re Gonna Miss Me, de enige hit van The 13th Floor Elevators, stond in 1966 ook op het debuutalbum van de band: The Psychedelic Sounds Of The 13th Floor Elevators, dat samen met de opvolger Easter Everywhere (1967) gezien wordt als een mijlpaal binnen de psychedelische rockmuziek. Het ging echter snel bergafwaarts met Erickson, die symptomen van schizofrenie vertoonde en meerdere keren werd opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen, waar hij elektroshocktherapie kreeg. Zijn tragische leven werd in 2005 het onderwerp van de documentaire You’re Gonna Miss Me.

Erickson maakte later nog meerdere albums, waarvan True Love Cast Out All Evil uit 2010, een samenwerking met de band Okkervil River, de laatste is. Drie jaar geleden stond hij ook weer met enkele oud-collega’s van The 13th Floor Elevators op het podium tijdens een festival in Texas. Daarmee vierden zij het vijftigjarig jubileum van de groep die talloze beroemde bewonderaars heeft, van R.E.M. tot ZZ Top. Billy Gibbons, frontman van die laatste band, schrijft in een officiële reactie: “Een wereld zonder Roky Erickson is bijna niet voor te stellen. Hij creëerde zijn eigen muzikale universum en was al vroeg een echte inspiratie.”

Roky Erickson werd 71 jaar. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Foto: Roky Erickson met Okkervil River

1 Reactie

  1. René Vis 10 juli 2019 Reageer

    Inderdaad een legendarische artiest, al is hij bij het grote publiek nooit bekend geworden. Wat zijn werk na The 13th Floor Elevators betreft, vond ik hem het beste alleen met zijn typerende zang en akoestische gitaar, vaak met matige opnamekwaliteit maar met veel gevoel. We hebben hem gelukkig een paar jaar geleden nog live gezien in Amsterdam. Aanrader is de CD ‘Never Say Goodbye’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.