Soullegende Aretha Franklin (76) overleden

In de soulmuziek zijn er meerdere iconische en belangrijke zangeressen geweest, maar slechts één van hen verdiende de bijnaam ‘The Queen Of Soul’. Aretha Franklin is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden, enkele dagen nadat bekend werd dat ze ernstig ziek was.

De in Memphis, Tennessee geboren Franklin startte haar zangcarrière in 1960, toen ze achttien was en tekende bij Columbia Records. Pas nadat ze dat label verliet en in 1966 bij Atlantic Records terechtkwam, vond ze haar echte stijl en bereikte ze internationaal succes, onder meer met haar inmiddels legendarische uitvoering van het Otis Redding-nummer Respect. Die single belandde ook op de lp I Never Loved A Man The Way I Love You (1967), die vaak wordt beschouwd als Franklins beste album en een van de absolute klassiekers binnen het genre.

Ook in Nederland werd Franklin omarmd. Memorabel was haar concert in het Amsterdamse Concertgebouw in augustus 1968. Onlangs werd in diezelfde zaal tijdens een tributeshow nog stilgestaan bij het feit dat dit optreden vijftig jaar geleden plaatsvond. In haar lange loopbaan nam de zangeres nog vele hits op, waaronder Think en I Say A Little Prayer. Ze ging ook goed met haar tijd mee: in 1986 scoorde ze met een duet met George Michael: I Knew You Were Waiting For Me. Een samenwerking met Lauryn Hill leverde haar in 1998 de hit A Rose Is Still A Rose op.

Zelfs in haar laatste jaren maakte Franklin diepe indruk met haar optredens. Zo werd ze in 2014 geprezen om haar cover van Adele’s Rolling In The Deep in het tv-programma van David Letterman en wist ze een jaar later Barack Obama tot tranen te roeren met een bevlogen uitvoering van (You Make Me Feel Like A) Natural Woman tijdens een tributeshow voor Carole King, de co-auteur van dat lied.

Franklin overleed vandaag aan de gevolgen van kanker. Vorig jaar moest ze al een aantal concerten annuleren om gezondheidsredenen. Haar laatste optreden gaf ze in november in New York, tijdens een evenement voor The Elton John AIDS Foundation.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.