In memoriam: soulzanger Charles Bradley (1948-2017)

Charles Bradley

Soulzanger en James Brown-imitator Charles Bradley is afgelopen zaterdag overleden aan maag- en leverkanker. Dat bevestigt de officiële website van de zanger. Bradley stond vorig jaar nog op het festival Down The Rabbit Hole.

Charles Bradley, geboren op vijf november 1948, had een turbulent leven. Hij groeide tot zijn achtste op bij zijn oma in Florida, waarna zijn moeder hem meenam naar Brooklyn, New York. Op zijn veertiende ging hij het huis uit. “Ik was bang dat ze me kwaad ging doen, dus ik vertrok,” vertelt Bradley in de documentaire Charles Bradley: Soul Of America. Op zijn zestiende verhuisde hij naar Maine om een koksopleiding te volgen. Een van zijn collega’s daar wees hem erop dat hij op James Brown leek en vroeg of hij kon zingen. Hij trad een aantal keer op, maar daar bleef het bij.

In 1977 vertrok Bradley naar Californië waar zijn carrière als James Brown-imitator echt begon. Hij gaf twintig jaar lang kleine shows, onder verschillende artiestennamen, waaronder The Screaming Eagle Of Soul. Midden jaren negentig keerde hij terug naar Brooklyn, waar hij in lokale clubs optrad onder de naam Black Velvet. Tijdens een van zijn optredens werd hij ontdekt door platenbaas Gabriel Roth, die hem voorstelde aan producer en songwriter Thomas Brenneck, met wie hij een aantal songs opnam.

In 2011 kwam het moment waar Bradley zijn hele leven op had gewacht. Op 62-jarige leeftijd kreeg hij de kans om een eigen album op te nemen bij het label van Gabriel Roth, Daptone Records. In 2013 sprak Lust For Life hem over zijn nummer Through The Storm: “Het is een heel ruw en oprecht lied waarin ik mijn dank uitspreek voor de mensen die in me geloofden en deze kans hebben gegeven. Zoals Gabriel Roth en Thomas Brenneck. Hard je best doen heeft geen zin als niemand de deur voor je openzet.”

Charles Bradley is 68 jaar geworden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.