Soulzanger Percy Sledge (73) overleden

sledgepercy

Soulgrootheid Percy Sledge, vooral bekend van de onvergetelijke hitballad When A Man Loves A Woman, is op 73-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Baton Rouge. De zanger leed al enige tijd aan leverkanker.

Voordat hij in 1966 doorbrak, werkte de in Leighton, Alabama geboren Sledge als verpleger in een ziekenhuis. Na een tijdje bij de groep Esquires Combo te hebben gezeten, kreeg hij een platencontract aangeboden. Met de eerste single When A Man Loves A Woman had de zanger direct beet. De met enorm veel overgave vertolkte ballad klom omhoog naar de nummer 1-positie in Amerika en betekende Sledge’s grootste wereldwijde hit. Hoewel de singlehoes Calvin Lewis en Andrew Wright als componisten vermeldde, beweerde de artiest zelf later dat hij mede verantwoordelijk was voor het schrijven van het lied.

When A Man Loves A Woman werd vaak gecoverd. Zo zongen Bette Midler en Michael Bolton latere hitversies van de soulklassieker en Sledge’s eigen uitvoering dook in 1987 ook opnieuw op in de hitlijsten nadat het nummer te horen was in een reclame voor spijkerbroeken. Daarnaast maakte Hollywood veelvuldig gebruik van het lied. Zo kwam de originele opname voor in onder meer de succesfilms More American Graffiti, The Big Chill, The Crying Game en een romantisch drama met Meg Ryan dat eveneens de titel When A Man Loves A Woman kreeg.

De doorbraaksingle bleef niet de enige hit die Percy Sledge in zijn lange carrière scoorde. In Nederland haalde de zanger zijn hoogste notering met My Special Prayer, dat in 1969 zelfs op nummer 1 stond. Ook Take Time To Know Her, Silent Night en True Love Travels On A Gravel Road brachten hem opnieuw in de hitlijsten. Vanaf halverwege de jaren zeventig, na de release van I’ll Be Your Everything (1975), nam het singlesucces af, maar alleen al vanwege When A Man Loves A Woman zou Sledge nooit vergeten worden – zo bleek wel toen hij in 2005 een plek kreeg in de Rock & Roll Hall Of Fame.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.