Soundgarden-frontman Chris Cornell (52) overleden

Soundgarden - 013 - Marcel Krijgsman05

Soundgarden-frontman Chris Cornell is op 52-jarige leeftijd overleden. De zanger was een van de boegbeelden van de grunge-scene en had later ook succes met de ‘supergroep’ Audioslave.

Cornells medewerker Brian Bumbery maakte in een verklaring aan Associated Press bekend dat de Amerikaanse zanger vannacht ‘plotseling en onverwacht’ overleden is in Dertroit. Kort voor zijn dood plaatste de rocker nog enthousiaste berichten op Twitter over een uitverkocht Soundgarden-concert in dezelfde stad, zo meldt The Guardian.

In 1984 was de muzikant een van de oprichters van Soundgarden, maar pas in de jaren negentig werd de band echt populair. Het album Badmotorfinger, dat net als Nirvana’s Nevermind en Pearl Jams Ten in 1991 verscheen, bevatte onder meer de singles Outshined en Rusty Cage en bracht de heavy rocksound en Cornells krachtige stemgeluid onder de aandacht van een groter publiek. Nog succesvoller was de opvolger Superunknown (1994), die in Amerika zelfs op nummer 1 terechtkwam. Het nummer Black Hole Sun van die plaat werd ook de bekendste song van de band.

Cornell was tevens de zanger van twee andere belangrijke bands: het kort bestaande Temple Of The Dog (verder bestaande uit leden van Pearl Jam) en Audioslave. Laatstgenoemde formatie was een samenwerking met Tom Morello, Tim Commerford en Brad Wilk van Rage Against The Machine, en maakte drie albums. Naast al die projecten leverde Cornell ook nog vier soloplaten af, waaronder een opmerkelijke samenwerking met hiphop-producer Timbaland (Scream, 2009). Misschien wel zijn bekendste solonummer is echter You Know My Name, de themesong van de James Bond-film Casino Royale.

Update: inmiddels is bekendgemaakt dat Cornell zelfmoord heeft gepleegd.

Foto: Marcel Krijgsman
Soundgarden in 013, 11 juni 2014

1 Reactie

 1. EDWIN SMIT 23 mei 2017 Reageer

  DAT BEGINT AL AARDIG LANG TE WORDEN DAT LIJSTJE VAN
  ZANGERS DIE DEPRESSIEF WAREN EN ZELFMOORD PLEGEN.
  NAAST THE SCREAMING LORD SUTCH IAN CURTIS EN OOK
  MICHAEL HUTCHENS, WAT ER MAAR OP TE NOEMEN IS,
  IK HOOP DAT HET ZO BLIJFT MET DAT AANTAL MAAR JA
  JE WEET HET NOOIT.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.