Steve Lukather kondigt (voorlopig) einde van Toto aan

Het einde van Toto is in zicht volgens gitarist Steve Lukather. Aanstaande zondag is het laatste optreden van de 40 Trips Around The Sun Tour, de wereldtournee ter ere van het veertigjarige bestaan van de band. Volgens een vertegenwoordiger van Toto zou het echter slechts om een pauze gaan.

“Ik weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar ik weet wel dat dit de laatste show zal zijn in de nabije toekomst – en dat dit zeker het einde van deze formatie van Toto is,” vertelt Lukather tijdens een interview met The Morning Call, een Amerikaanse krant. Hij verduidelijkt: “Deze versie van Toto is voorbij op 20 oktober.”

Meerdere factoren spelen een rol bij deze beslissing. “Deze levensstijl is veel zwaarder dan mensen denken dat het is”, geeft de gitarist toe. “Het is een last om 230 dagen per jaar van je familie vandaan te zijn, zoals ik.” De constante rechtszaken en lopende juridische kwesties waar Toto mee kampt, zijn ook van invloed op het einde van de band. Zo werd de band in 2018 aangeklaagd door Susan Porcaro-Goings, weduwe van drummer Jeff Porcaro (1954 – 1992), die een vergoeding voor het gebruik van Porcaro’s rechten eist. Deze rechtszaak is, voor zover bekend, nog steeds gaande.

De band werd opgericht in 1977 en staat bekend om zijn muziekstijl bestaande uit een combinatie van genres als pop, rock, soul en funk. In 2008 laste de groep al eerder een pauze in nadat bekend werd dat bassist Mike Porcaro aan ALS leed, waarna Toto in hernieuwde vorm terugkeerde in 2010. In totaal hebben de mannen veertien studioalbums gemaakt en wereldwijd 40 miljoen albums verkocht. De grootste hits zijn Hold The Line (1978), Rosanna (1982) en Africa (1982), en die laatste stond in 2018 zelfs op de achtste plaats in de Top 2000. De muzikanten hebben zes Grammy Awards gewonnen en zijn in 2009 aan de Musicians Hall Of Fame toegevoegd.

Het einde van Toto komt niet uit de lucht vallen. In 2018 moest toetsenist en zanger David Paich stoppen met optreden nadat hij last kreeg van gezondheidsproblemen tijdens de Europese tour. Volgens een vertegenwoordiger van de band neemt Toto een pauze en worden in 2020 nieuwe plannen aangekondigd.

Foto: Cristel Brouwer/Lluky Gallery
Toto op Bospop, 12 juli 2019

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.