Tony Joe White (75) overleden

Tony Joe White, de man die onder meer de klassieker Rainy Night In Georgia schreef, is overleden. Zijn zoon Jody maakte bekend dat de zanger, songwriter en gitarist plotseling stierf aan een hartaanval. De veelgeprezen muzikant werd 75 jaar.

White’s eerste album Black And White verscheen in 1969, dat meteen zijn eerste succesvolle single bevatte: Polk Salad Annie. In de daaropvolgende jaren bracht de Amerikaan populaire songs als Groupie Girl en Rainy Night In Georgia uit. Het laatstgenoemde nummer leverde zanger Brook Benton een nummer 1-hit op en door de jaren heen coverden nog veel meer bekende artiesten White’s materiaal. Een kleine greep: Elvis Presley, Tina Turner, Willie Nelson, Joe Cocker, Ray Charles en Rod Stewart.

Zijn combinatie van blues, country, rock & roll en rhythm & blues werd ‘swamprock’ gedoopt. In een interview met Lust For Life in 2013 vertelde White dat het op zeventigjarige leeftijd nog niet lastig werd voor hem om nieuwe nummers te schrijven: “Ik merk in elk geval niet dat het minder wordt. Het is een magisch proces dat ik nooit ontleed heb. Ik goochel wat met woorden of tokkel wat op mijn gitaar. Opeens, vanuit het niets, is daar altijd weer een aanzet tot een liedje. Het is geen zwaar werk. Het is juist de kunst om dat liedje tijdig uit de lucht te plukken.”

‘The Swamp Fox’, zoals White’s bijnaam luidde, deelde het podium met grote acts als Roger Waters, Eric Clapton en Foo Fighters (zie de video hieronder). In september dit jaar verscheen er nog een nieuw album: Bad Mouthin’, een bluesplaat die naast een aantal eigen composities ook covers bevatte van onder anderen Lightnin’ Hopkins en Jimmy Reed. “Toen ik opgroeide was blues zo’n beetje de enige muziek die ik luisterde en waar ik van hield”, vertelde White in een persbericht. “Ik heb mezelf altijd gezien als een bluesmuzikant, want de blues is echt en ik wil alles wat ik doe zo echt mogelijk houden.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.