De keerzijde van de lp

Vinyl is al tijdenlang aan een flinke opmars bezig en dat is een buitengewoon goede zaak. Want ook al zag ik pas in 1983 het levenslicht en heb ik de ware hoogtijdagen van de lp dus nooit bewust meegemaakt, toch verkies ik een fijne plak vinyl te allen tijde boven een wegwerpproduct als de cd. Toch heeft die opleving ook een kleine keerzijde.

Uiteraard begon ik net zoals ieder ander van mijn generatie met de compact disc. Begin jaren negentig – de tijd waarin mijn eigen interesses en persoonlijke muzieksmaak zich begonnen te manifesteren – was vinyl immers zo dood als een pier. Mijn ouders hadden nog wel een bescheiden verzameling van die grote zwarte schijven in hun bezit, maar toen de cd eenmaal zijn intrede deed, verdween deze al gauw naar de zolder en maakte de pick-up plaats voor een hypermoderne stereotoren. En hoewel ik het als jong knulletje altijd wel interessant vond om zo nu en dan eens door die bak met muf ruikend vinyl van pa en ma te bladeren, kon ik me lastig voorstellen dat men ‘vroeger’ op die manier naar muziek luisterde. Nee, deed mij maar een cd’tje. Sowieso verschenen de door mij geprefereerde albums indertijd enkel en alleen als compact disc, en daarnaast namen de kleine zilveren schijfjes een stuk minder ruimte in en was het veel handiger om dat ene losse nummer aan het einde van een album te selecteren. Oh ja, en het geluid op zo’n klein, glinsterend schijfje klonk ook nog eens stukken beter. Tenminste, dat had ik me laten vertellen…

Leen-cd’s
Gestaag bouwde ik beetje bij beetje aan mijn ‘collectie’. Echt snel ging dat echter niet. De meeste nieuwe releases kostten immers veelal vijfenveertig keiharde guldens, een astronomisch hoog bedrag voor iemand die het qua inkomsten vooral van verjaardagen en zijn wekelijkse zakgeld moest hebben. Gelukkig beschikte de plaatselijke bibliotheek over een redelijk gevarieerd aanbod aan leen-cd’s en had ik tevens nog een oudere broer en een paar gelijkgestemde schoolkameraden die zo aardig waren om me te assisteren bij het stillen van mijn honger naar nieuwe muziek. Hele middagen zat ik thuis hun cd’tjes naar cassettebandjes te kopiëren. Dit kwam de geluidskwaliteit natuurlijk bepaald niet ten goede, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de wetenschap dat ik wederom een maandinkomen had uitgespaard.

Goedkoper
Toen ik in de tweede helft van de jaren negentig heftig verslingerd raakte aan punkrock, kwam de ommekeer. Ik was driftig op zoek naar een bepaalde release, maar kon de cd werkelijk nergens vinden. Wat bleek: hij was enkel op vinyl verschenen. Huh? Dat waren toch die dingen die voor 25 cent per stuk bij de kringloop weg lagen te rotten? En er waren nog bands die hun muziek op die hopeloos verouderde muziekdragers uitbrachten? Nu ja, ik moest en zou het album hebben, dus ging uiteindelijk toch tot aanschaf over. Niet veel later kocht ik een aftandse platenspeler en binnen de kortste keren was ik helemaal om. De grote hoes, het warme geluid, de geur van het vinyl, het voorzichtig omdraaien van de plaat en de soms verborgen boodschappen op de binnenring van de schijf: ze deden me de cd al gauw vergeten. Niet in de laatste plaats vanwege de prijs, want die lag in de meeste gevallen zelfs onder die van een reguliere cd! Dat had wellicht ook deels te maken met de non-profit-aanpak van de bands en labels die mijn goedkeuring weg konden dragen, maar er ging niettemin een hele nieuwe wereld voor me open. Met vinyl kreeg ik simpelweg méér voor minder.

Mooie ontwikkeling
Zo zijn er het afgelopen decennium dus meer en meer muziekliefhebbers bijgekomen die de charme van vinyl hebben (her)ontdekt. En dat is ook aan de platenlabels niet voorbij gegaan. Sinds de intrede van internet en downloaden zagen zij de verkoop van fysieke geluidsdragers werkelijk achteruit hollen, dus ze zijn maar wat blij met deze wereldwijde opleving van vinyl. Bijna iedere nieuwe release verschijnt vandaag de dag daarom naast een cd- en digitale versie eveneens op lp. En in sommige gevallen verkoopt die versie zelfs beter! Da’s een mooie ontwikkeling, maar helaas heeft dat ook zijn weerslag op de prijs. Op veel van de nieuwe vinylreleases prijkt immers een sticker met een verkoopprijs van minstens vijfentwintig euro. En ik ben in de tussenliggende jaren dan wel iets meer gaan verdienen (met de nadruk op ‘iets’), maar nog steeds vind ik dit eigenlijk een belachelijk hoog bedrag voor een geluidsdrager. Oké, in sommige gevallen (maar zeker niet allemaal) krijg je daarvoor 2 lp’s op extra dik vinyl. Op zich best leuk, maar voor de niet-audiofielen onder ons betekent dat toch vooral extra vaak naar de platenspeler heen-en-weer lopen om die ronde plak plastic voor de zoveelste keer een zwieper te geven. Ik wil het album ‘gewoon’ op vinyl hebben, maar met dat soort prijzen is de lol er al snel af.

Rammelend cassettebandje
Ik hoop dat de muziekindustrie de lp dus niet te lang als nieuwe melkkoe blijft zien. Want is het niet veel slimmer om de winkelprijs enigszins betaalbaar te houden, zodat mensen die nog best willen betalen voor een geluidsdrager – en dat zijn er heus nog wel wat – zich niet laten tegenhouden door de prijs? Of ben ik te naïef om te denken dat dit ook een van de hoofdredenen was waarom het gros van de mensheid zo’n dikke tien jaar geleden zo massaal aan het (illegaal) downloaden sloeg, net zoals ikzelf een paar jaar eerder liever naar een rammelend cassettebandje luisterde dan naar een veel te dure cd? Ach ja, misschien ben ik gewoon een gierige ouwe zeur die in de loop der jaren te veel verwend is met betaalbare punkprijzen en sla ik de plank finaal mis, maar wellicht moest ik gewoon maar eens op zoek gaan naar een nieuw tapedeck. Cassettebandjes kosten immers geen drol meer tegenwoordig. Heeft iemand er nog eentje in de aanbieding?

21 Reacties

 1. René 15 augustus 2014 Reageer

  De opmars van het ouwe vinyl is inderdaad leuk. Ik heb mijn ouwe collectie nog. Maar als de muziek industrie het vinyl als een winstmarkt ontdekt ipv een nichemarkt, dan is het met de eerlijke prijzen gedaan. De grote platenmaatschappijen kennen maar een verdien model, en dat is alles wat goed verkoopt duur maken. Tegelijkertijd zullen ze proberen de rechten exclusief voor zichzelf te behouden. Waardoor iedere creatieve manier van distributie gelijk tot piraterij bestempeld wordt. Gewoon blijven kopiëren en downloaden zeg ik. Ik heb in de afgelopen 35 jaar meer dan voldoende aan de muziek industrie gedoneerd. Ik durf met een schoon geweten illegaal te downloaden. Muziek koop ik voornamelijk bij concerten, rechtstreeks van de band. En als wat ik download de moeite waard is koop ik het. En als het niet de moeite waard is had ik het nooit gekocht. Of ik het nou gedownload heb of niet.

 2. Fritz 4 september 2014 Reageer

  Het prijzen verhaal is iets minder zwart/wit dan dat. Er zijn bijna geen vinyl perserijen meer, en de vraag naar vinyl is groot. Echter, het is nog steeds maar een fractie van wat er tot midden jaren 80 werd verkocht. De oplages zijn dus een stuk lager als in die tijd, toen je 20 tot 25 gulden betaalde voor een enkele lp, ook nog eens vaak geperst op vinyl van bedenkelijke kwaliteit (trek maar eens een willekeurige CBS lp van mid jaren 80 uit de kast). De kwaliteit van het vinyl is nu 9 van de 10 keer stukken beter, maar de oplages een stuk lager. Bedenk daar ook nog bij dat de meeste albums opnieuw dan wel anders gemasterd dienen te worden, wat ook niet goedkoop is. En dan kom je al gauw aan een aardig hoge prijs (vergeet daarbij ook niet het percentage dat de winkelier nog op zijn inkoopprijs gooit).

 3. Heijnen,Mary 22 april 2017 Reageer

  Ik heb nog een paar honderd cassettebandjes in de aanbieding (te koop) waarvan 40 stuks maar eenmalig gebruikt. Er zijn ook bandjes bij van 90 min.

 4. Anoniem 14 maart 2019 Reageer

  dan nog liever downloaden ipv omgerekend 80 gulden voor een elpee betalen

 5. Anoniem 14 maart 2019 Reageer

  dat is omgerekend 80 gulden voor een stukje krakend plastic

  • Anoniem 14 maart 2019 Reageer

   de cds doen het nog prima . juist de elpee blijkt een wegwerpproduct.

  • ben de lijder 15 maart 2019 Reageer

   hoe zorgvuldig je er ook mee omgaat, een lp heeft altijd bijgeluiden. mijn cd-speler van 275 euro klinkt beter dan mijn draaitafel van 800 euro. en het frequentiebereik-verschil is aanzienlijk.die denigrerende anti-cd verhalen zijn vooral de kift/jaloerzie.

 6. Anoniem 14 maart 2019 Reageer

  dat is omgerekend 80 gulden voor een stuk krakend plastic

 7. Anoniem 14 maart 2019 Reageer

  er rest niks anders: downloaden

 8. Anoniem 14 maart 2019 Reageer

  zo draai je jezelf zakelijk gezien de nek om,plato

 9. aad loozing 16 maart 2019 Reageer

  die vinylfundamentalisten hebben waarschijnlijk nog nooit een goede cdspeler gehoord…

 10. T.Ringzoy 23 maart 2019 Reageer

  schandalig, die vinylprijzen

  • aad p. 24 december 2019 Reageer

   platen verzamelen is kennelijk alleen voor de FILTHY RICH

 11. ramses hasler 30 april 2019 Reageer

  inderdaad, Teun ronduit belachelijk. Wat een opportunisten.

 12. wilma de leeuw 9 mei 2019 Reageer

  slaat inderdaad nergens op, ramses

 13. aad landmeter 16 september 2019 Reageer

  pas zag ik 36 euro voor een elpee van 30 minuten

 14. dick vd maarel 18 september 2019 Reageer

  ik kan het je nog sterker vertellen

  • aad p. 24 december 2019 Reageer

   zal me niks verbazen

 15. alan garnett 9 november 2019 Reageer

  het is zuur maar het is wat het is. IK TEER OP MIJN OUDE CASSETTES

 16. Geert Ovrdijkink. 8 augustus 2021 Reageer

  Willen die maatschappij en nou MEER of minder vinyl verkopen?
  Niemand die ik ken waagt zich aan prijzen van 30 euro of meer.

 17. Kaitlyn v.d. Hoeven 9 januari 2022 Reageer

  Ik kan zulke bedragen niet meer ophoesten.
  Streamen dan maar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.