Depressie onder muzikanten

Keith Flint, zanger van Britse dancegroep The Prodigy, werd afgelopen 4 maart dood aangetroffen in zijn huis. Bandlid Liam Howlett bevestigt op het Instagram-account van de band dat het om zelfmoord gaat. “Ik ben in shock, boos, verward en heb een gebroken hart”, zegt hij hierover. De muziekindustrie is in 2017 al in rep en roer wanneer rockzangers Chris Cornell en Chester Bennington vlak achter elkaar een einde aan hun leven maken. In 2018 pleegt DJ Avicii zelfmoord door zichzelf te verwonden met een kapotte wijnfles. Alle bovengenoemde muzikanten hebben tijdens hun leven last van depressies.

Al jaren wordt een verband gelegd tussen artistiek zijn en het hebben van mentale problemen, vaak geromantiseerd tot ‘de lijdende kunstenaar’. Maar hoe komt het dat muzikanten vaker dan gemiddeld gebukt gaan onder depressies? Onze schrijver Elysa van der Ven ging in een onafhankelijke productie op zoek naar het antwoord. In haar onderzoek licht ze verschillende artiesten, zoals Kurt Cobain en Chris Cornell, uit met een bijhorende illustratie.

Lees en bekijk haar volledige productie hier!

2 Reacties

  1. Joris van Laarhoven 28 mei 2019 Reageer

    Muzikanten zijn vaak gevoelige mensen met meer kans op depressies. Andere voorbeelden uit een langer verleden die ons zijn ontvallen zijn onder meer Steve Clark van Def Leppard (1991)en recenter natuurlijk George Michael (2016). Ook Ian Astbury, frontman van The Cult, kampte rond zijn dertigste met neerslachtige gevoelens. In het heetst van de mentale strijd heeft hij zelfs als zijn platina platen verbrand. Een reis naar Tibet en vele meditaties hielpen hem over zijn depressies heen. Interviews met de man zijn sindsdien een soort van hoorcolleges als het gaat om het omgaan met de wereld en gevoelens. Een ander voorbeeld is singer-songwriter James Taylor. Ook hij is gelukkig nog onder ons.

  2. Ruud Dreessen 31 december 2023 Reageer

    Ben al van 1983 Depressief heb bipolairestoornis en Complex-ptss

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.