Dream Theater – The Astonishing

Dream Theater

Dream Theater leverde al nooit half werk, maar dit dubbele conceptalbum slaat echt alles. Het progressieve metalkwintet uit New York maakte meer dan twee uur nieuwe muziek. Gitarist John Petrucci schreef echter eerst een verhaal uit over een wereld in een dystopische toekomst. De muziek volgde vervolgens die verhaallijn van The Great Nothern Empire en The Ravenskill Rebel Militia, twee groepen die voor diverse dramatische wendingen zorgen. The Astonishing bevat weinig standaard composities en daardoor kost het meerdere luisterbeurten voordat je er kaas van kunt maken. Binnen de composities is Dream Theater soms juist toegankelijker dan ooit. Daarbij wil de band zelfs weleens doorslaan, zoals in de übercatchy, zoetsappige ballad Hymn Of A Thousand Voices. Maar dat een band die al 31 jaar bezig is nog zo durft uit te pakken en zo fris kan klinken, daar valt ook wat voor te zeggen. Het dubbelalbum levert bovendien enkele van de mooiste en meest melodieuze Dream Theater-momenten op. Zanger James LaBrie vertolkt maar liefst zeven personages en kwam niet eerder zo divers uit de verf. Ook mooi is het gebruik van authentieke instrumenten als een Hammond B3-orgel en een Steinway-piano. Een koor en orkest mogen in deze extravaganza natuurlijk niet ontbreken en voegen daadwerkelijk iets toe aan sfeer en sound. Deze Jesus Christ Superstar van de progmetal is een zeer enerverende en dynamische, maar ook behoorlijk inspannende onderneming – en eigenlijk van alles net ietsje te veel.

4 / 5 stars     

6 Reacties

 1. Wim 2 februari 2016 Reageer

  Begrijp wat je bedoelt met “net ietsje teveel”, maar…..des te meer ik luister………wauw! Niet verwacht dat het zo zou inslaan…..echt erg goed album!

  gr,

  Wim

 2. eric sterk 3 februari 2016 Reageer

  Dit album is heeeel gewaagd… Maar ook heeeel geslaagd. Dat recensies uiteenlopen dat kan je verwachten. Ik vind het echt een meesterlijk en waanzinnig goed album. Ja deze jongens zijn echt tot alles in staat… Nemen veel risico met dit album: Maar blijft gezegd: Meesterlijk en geweldig!

 3. Henk 4 februari 2016 Reageer

  Ik ben het helemaal met Wim en Eric eens. Dit album moet je echt een paar keer intensief luisteren. Metal fans zullen wat teleurgesteld zijn. Dit is zeker geen Train of Thoughts-achtig album geworden.
  Van de drie “Post Portnoy”-albums vind ik dit ver weg het beste wat ze hebben gemaakt.
  Dat wordt genieten in Carré!

 4. martien koolen 1 maart 2016 Reageer

  Super album, Dream Theater is back with a vengeance!!!!

 5. Gerrit jan de Wit 11 maart 2016 Reageer

  Toen ik de Astonishing voor het eerst beluisterde dacht al gelijk dat deze Rock Opera voor Dream Theater begrippen een dubbel cd is die echt net als alle Dream Theater juweeltjes moet groeien iedere x dat je luisterd hoor je weer telkens weer nieuwe dingen die van The Astonishing iets unieks maken met natuurlijk The Gift Of Music

 6. john schouten 2 juni 2016 Reageer

  dream theater op z’n best !!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.