Pink Floyd – The Endless River

The_Endless_River

Ik moet bekennen dat ik aanvankelijk wat scepsis voelde toen nieuw werk van Pink Floyd werd aangekondigd. De laatste twee albums van de band waren galmende echo’s uit vervlogen tijden, die mij er vooral aan herinnerden hoe goed de band ooit was geweest. Ik werd echter prettig verrast. Het grootste deel van The Endless River wordt in beslag genomen door lange instrumentale songs. Er duiken diverse vertrouwde elementen op. De soms nauwelijks verstaanbare flarden gesproken tekst herinneren aan Dark Side Of The Moon en het bij vlagen gespierde gitaarspel slaat een brug naar The Wall, het epos uit 1979. Vanwege de dominante aanwezigheid van het toetsenwerk van Richard Wright doet de muziek mij nog het meest denken aan Wish You Were Here, het delicate meesterwerk uit 1975. Het is lastig te ontwaren wat nieuw is en wat de basis was voor het beoogde album The Big Spliff, dat in 1994 uit had moeten komen. Het doet er eigenlijk ook niet toe. De opnames vormen een logisch geheel. De melodieën zijn mooi en vooral heel erg Pink Floyd. Het gelaagde geluid zit vol mysterieuze elementen, van het geronk van een helikopter tot een flinke regenbui. De plaat kabbelt gelukkig niet voorbij, iets waarvoor ik bij de aankondiging van een ‘ambient-album’ toch wat bevreesd was. Het spel is ferm, de muziek is rijk. De zang mis ik geen moment. Sterker nog, de traditionele popsong Louder Than Words, met zang van o.a. David Gilmour, voegt weinig toe aan het instrumentale geweld. The Endless River is dan ook een fraaie ode aan de alom geliefde toetsenist Richard Wright. Het is tegelijkertijd een waardig slotakkoord van een van de belangrijkste rockbands aller tijden.

4 / 5 stars     

5 Reacties

 1. patty 7 november 2014 Reageer

  Ik heb het een paar keer geluisterd. Mooi, echt Pink Floyd maar ik mis een opbouw. Het zijn losse flarden met idd herkenbare stukjes uit vorig werk. Had er meer van verwacht. Maar ik blijf fan :-)

 2. Isaac 8 november 2014 Reageer

  Boven verwachting goed.

 3. henk 8 november 2014 Reageer

  Ik ben het eens met Patty, de muziek is onmiskenbaar Pink Floyd, mooi en een feest der herkenning, maar het kabbelt voort en heeft niet dezelfde zeggingskracht en verscheidenheid van de meesterwerken The dark side of the moon en Wish you were here.

 4. Marcel 10 november 2014 Reageer

  Ik ben het ook met Patty eens. Heel herkenbaar, maar tegelijkertijd valt het me ook wat tegen. Ik heb maar 1 nummer met gezang gehoord.
  Wat me ook tegenviel, ik had de CD&DVD box gekocht. Thuis direct de dvd opgezet, maar tijdens de nummers blijft het beeld zwart, met witte letters van de titel van het nummer. Dus je zit een heel album naar een zwart beeld staren.
  De Extra’s op de dvd zijn wel beelden en daar zit op het einde een heel goed nummer tussen, maar of ik dat de meerprijs van de CD/DD box nu waard vond……..

 5. Peter.P. 19 november 2014 Reageer

  Het valt me allemaal een beetje tegen. Op zich zeer herkenbare nummers maar dan nét FF anders. Niet onverdienstelijk maar net zoals Marcel aangeeft toch wel een beetje tegenvallend vwb de DVD. Geen beeld te zien. Ik dacht eerst “foutje bedankt”maar niet dus. Daar hadden mi hele mooie beelden bijgekund maar nu heb ik feitenlijk 2 cd’s en de paar minuten beeld in het toetje zijn nietszeggend.Beetje jammer voor 28 €uri’s..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.