Tom Russell – October In The Railroad Earth

Dit is zonder meer de mooiste plaat van Tom Russell sinds The Man From God Knows Where uit 1999, waarop de Amerikaanse countryzanger zijn Ierse roots traceert. Hij blijft ditmaal stilistisch gezien keurig binnen de gebaande countrypaden, maar weet van de eerste tot de laatste noot te boeien met prachtige verhalen. Onder andere over Isadore Gonzalez, een Mexicaanse cowboy die om het leven kwam tijdens één van Buffalo Bills Wild West Shows in Engeland in 1903. Russell wordt daarbij ondersteund door de Texmaniacs, de meest authentieke Tex Mex-groep van dit moment. Ook Spade Cooley wordt bezongen, de westernswing-muzikant die in 1961 zijn vrouw doodsloeg en zijn dochter dwong toe te kijken. En dat heb ik altijd in Russell gewaardeerd: hij weet de meest bizarre anekdotes op te dissen, maar die zijn altijd gebaseerd op historische feiten. Ook mooi dat hij ditmaal weer veelvuldig gebruik maakt van de pedal steel, want de glijdende klanken van dit instrument laten deze fraaie verhalende countryliedjes extra glanzen.

5 / 5 stars     

2 Reacties

  1. Deef 9 april 2019 Reageer

    Klinkt wel leuk, maar af en toe neigt het naar plagiaat onder andere richting Bruce Springsteen. Luister maar eens goed naar Handmade Wolverines….

  2. Frank 7 mei 2019 Reageer

    Een prachtig album, verhalend en toegankelijk. Niet te somber dit keer. Plagiaat zou ik het zeker niet durven noemen, wel heeft hij goed naar Cash geluisterd. Wat mij betreft een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.