Angus Stone: “Broken Brights geeft me een euforisch, dromerig gevoel”

angus stone

De ogen van Angus Stone glijden via de ramen van het Backstage Hotel over de grachten van Amsterdam. Hij praat langzaam en zacht, lijkt met zijn gedachten ergens anders. Zijn slappe gele petje, tot op de jukbeenderen opkruipende baard en versleten spijkerjasje zijn niet het toonbeeld van het type dat zijn kin fier in de lucht steekt. De 26-jarige singer-songwriter, die zonder zus Julia de rustieke folkplaat Broken Brights maakte, komt niet direct over als een gelukkige jongen.

Dat valt te verklaren: het is net een paar dagen uit met zijn Hollywood-muze Isabel Lucas. Vraag de Australiër echter hoe het met hem gaat en je krijgt een verrassend opgewekt antwoord. “Het gaat goed met me! Ik liep vanmiddag langs het kanaal, toen ik plotseling oogcontact had met een meisje. Ze liep naar me toe en zei: ‘Ik ben bij je show vanavond’. We hebben samen geluncht bij een broodjeszaak. Ze leek op Pocahontas.” Stone is onder indruk van het meisje en zijn gedachten dwalen tijdens het gesprek zo nu en dan af naar de kop thee die hij met haar dronk.

Ben je een dagdromer?
“Ja, ik zat vroeger op school altijd te niksen. Ik staarde maar wat voor me uit. Vakken als wiskunde vond ik niks. Dat was ook niet iets wat ik toen nodig had in mijn leven. Als kind moest ik creatief bezig zijn. Dingen uit hout hakken of fotograferen. Ik had een ‘wandering mind’. Creatieve dingen werkten voor mij.”

Jouw gedachten lijken ook in dit gesprek zo nu en dan af te dwalen. Waar denk je dan aan?
“Aan thee drinken met het mooie meisje van vanmiddag. Maar ook aan die boom daar buiten, I really like that tree.Vroeger had ik een hut in een boom die daar op leek. Die stond op een klif en je kon zo uitkijken over de oceaan. De gedachte daaraan geeft een nostalgisch gevoel.”

Stone vertelt heel beeldend over zijn jeugd, iets dat ook zijn songteksten kenmerkt. “De beelden uit mijn teksten kan ik heel duidelijk voor me zien. Ik wil dat de luisteraars hetzelfde hebben. Ik hoop zo te schrijven dat mensen in mijn droom belanden. Het meest eervolle dat ik met mijn werk kan bereiken is dat mensen hun eigen wereld rond de songs creëren. Dat is het mooie aan muziek; het is zo vrij, iedereen kan het op zijn eigen manier interpreteren.”

Wat betekent de titel Broken Brights voor jou? Hoe zie jij die voor je?
“Je ligt ergens in het bos en kijkt naar het licht dat door het bladerdak van de bomen breekt. Je ziet dan een soort ‘gebroken helder’ licht.”

Wat inspireerde je verder voor de plaat?
“De invloeden waren heel uiteenlopend. Zo ben ik een keer op de bank in slaap gevallen na uren oude westernfilms te hebben gekeken. Toen ik wakker werd, schreef ik het nummer The Blue Door, geïnspireerd door The Good, The Bad & The Ugly-achtige westerns.”

De nummers voor Broken Brights schreef Stone verdeeld over langere tijd. Dat deed hij tijdens het touren met Julia door Europa, in zijn huis in Amerika of als hij even terug was in zijn geboorteland. Hij is iemand die graag de tijd neemt voor dingen. “Voor mij is dat het belangrijkste. Als je tijd hebt, moet je die ook pakken.” Die drang naar rust resulteerde in een ontspannen folkplaat met een country-esque randje. “Ik ben er heel trots op. De liedjes geven me een fijn, euforisch en dromerig gevoel als ik ze speel.”

Solo werken is niet nieuw voor Stone. In 2009 bracht hij onder de alias Lady of the Sunshine het meer rockende album Smoking Gun uit, maar nu toert hij voor het eerst alleen. Hij geeft toe dat hij zuslief Julia mist. Lachend: “Zij is ‘super crazy’, heeft een fantastisch gevoel voor humor. Een krankzinnig soort humor. Het is moeilijk om daar een voorbeeld van te geven. Wij kennen elkaar door en door en dan zie je dingen op dezelfde manier waardoor wij elkaar snappen. Dan kun je soms gewoon niet stoppen met lachen.”

Voelt het anders om zonder Julia een album te maken?
“Het is een andere manier van het besturen van de boot. Soms is werken met een ander geweldig, omdat je allebei een hand aan het roer hebt en je niet precies weer waar het naartoe gaat. Als je alleen werkt heb je meer controle. Ach, het is hetzelfde, maar ook weer niet.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.