Backstage met Triggerfinger

triggerfinger

Het Backstage-programma van Jack Daniel’s biedt rockliefhebbers de mogelijkheid om een kijkje achter de rockschermen te nemen en daarbij dan een bijzonder privéconcert bij te wonen. Zomaar de popsterren voor jouw eigen neus, terwijl ze kort daarvoor of daarna op het podium voor het grote publiek staan!

Voor Pinkpop kun je vanaf 11 mei via www.jackdanielsbackstage.nl kaarten winnen voor zo’n backstage-ervaring.

Over dat mysterieuze backstage-gebeuren doen de wildste verhalen de ronde, maar het lijkt erop dat het er in werkelijkheid ietsje rustiger toegaat dan gedacht. De mensen van Jack Daniel’s interviewden vijfhonderd Nederlandse bands, en daar bleek o.a. uit dat bij bijna de helft van de rockbands er wel eens wat sneuvelt backstage. Een derde heeft daar wel eens sex gehad. Het is overigens niet bekend of dat sneuvelen verband houdt met die sex. Vlak voor de show wordt het opeens heel rustig, want 5% van de musici belt dan met zijn moeder, ruim 20% gaat mediteren of bidden en maarliefst 40% voert een bijgelovig ritueel uit.

Een van de bands die backstage onder het genot van een drupje Jack graag voor wat fans speelt, is het Belgische trio Triggerfinger, dat op 12 april op Paaspop staat. Zanger en gitarist Ruben Block over zijn ervaringen backstage:

“Voor veel mensen heeft backstage iets magisch en is het the place to be, maar on stage blijft voor ons waar het om gaat. Daar doen we het voor. Daarentegen zijn er af en toe natuurlijk zijn wel mooie feestjes backstage. Vooral de feestjes die spontaan ontstaan!

“Op grote festivals als Pinkpop, komen we backstage mensen tegen waar wij zelf tegen op kijken of fan van zijn. Dit is fantastisch. Een van mijn beste backstage-ervaringen was op Rock Werchter. Hier speelde wij zelf niet, maar Mario [Goossens, drummer] trad op met een andere band. De beveiliging was niet heel streng, waardoor we backstage op het podium een concert van Lenny Kravitz hebben meegemaakt. Je voelde de muziek op het podium, het lawaai was ongelofelijk indrukwekkend. Zo backstage van het podium is een optreden nog veel intenser. Naast het feit dat je jouw idolen kunt ontmoeten, krijg je ook de kans te bekijken op wat voor een instrumenten andere muzikanten spelen, een beetje research doen naar het materiaal van je ‘concurrenten’.

“Voor een optreden houden we ons backstage rustig, niet veel activiteit en veel ontspannen. We concentreren ons op wat komt door bijvoorbeeld wat gitaar te spelen. We eten in ieder geval niet veel. Dit maakt het optreden lastiger.”

“Nederland heeft goede backstage faciliteiten. Je merkt dat ze hier gewend zijn aan grote internationale bands. Ze zijn erg goed in het verzorgen van de bands. Een goede backstagefaciliteit heeft voldoende ruimte om te relaxen en heeft niet teveel last van lawaai van bijvoorbeeld andere bands. Daarnaast vragen wij altijd om fruit backstage. Als je lang onderweg bent, is het belangrijk dat je gezond blijft en goed eet.

“We maken heftige muziek en we smijten onszelf er helemaal in. Samen blijven tijdens optreden is het belangrijkst en vergt veel van ons. Na een optreden is het dan backstage afkicken. Het liefst willen we de kleedkamer een half uurtje voor onszelf om te landen, rustig het optreden bespreken. Soms is het moeilijk om mensen te weren uit de kleedkamer. Maar het is voor ons echt nodig af te kicken na een intens optreden. Hierna voegen we ons vaak bij de bezoekers. Als we op festivals spelen, willen we ook nog wel eens een feestje bouwen in de kleedkamers met de andere bands. Ook nodigen we soms mensen backstage uit. Zo hebben we op onze vorige tour in Nederland akoestische kleedkamerconcerten gegeven waarbij we alles gebruikte wat voorhanden was. We trommelden op de koelkast of maakte een drumstel van bekertjes. Fantastisch!”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.