Blackberry Smoke: “Southern rock is nog springlevend!”

Blackberry Smoke

Heeft southern rock zijn beste dagen gehad? Niet als het aan Blackberry Smoke-zanger Charlie Starr ligt. “Ik ben opgegroeid met de muziek, het was altijd om me heen,” zegt de langharige Georgian. “En eigenlijk is de populariteit nooit afgenomen, het is gewoon niet mainstream geworden.” De southern rocker en zijn band zijn 2 juli te zien tijdens het festival Roots In The Park in het Julianapark in Utrecht.

De mannen van Blackberry Smoke hebben een loyale fanbase opgebouwd die ervoor zorgt dat ze kunnen blijven doen wat ze doen. Op de Amerikaanse radio is de groep uit Atlanta zo goed als nooit te horen. “Southern rock is nog springlevend, maar het is geen top veertig-muziek”, zegt Starr. “En we zijn ook niet bepaald ‘cute’”. De mannen hebben hun fans te danken aan hun onvermoeibare toerlust; Blackberry Smoke staat gemiddeld 250 keer per jaar op het podium. “We hebben ons publiek met één fan tegelijk opgebouwd”, zegt drummer Brit Turner in een persbericht. “Soms voelt het alsof we ze allemaal persoonlijk kennen. We staan altijd weer versteld van hun loyaliteit en passie.”

Ondanks het feit dat het de band moeilijk lukt een naam op te bouwen bij het grote publiek, hebben ze wel zij aan zij gestaan met grootheden als Lynyrd Skynyrd en ZZ Top. Blackberry Smoke speelde een aantal keer in hun voorprogramma. Gary Rossington van Lynyrd Skynyrd vertelde over de band in een eerder interview met Lust For Life: “Er zijn bijna geen southern rock bands van vroeger meer actief. Zelfs The Allman Brothers Band is inmiddels uit elkaar. De enige band die ongeveer doen wat wij doen is Blackberry Smoke. Die vinden we heel goed, maar het is een nieuwe groep.” Ook ZZ Tops Billy Gibbons sprak met veel lof over het vijftal. “De band is goed genoeg. Hou eens op met oefenen!”, adviseerde Gibbons. Volgens Starr was het een eer om met hen samen te werken. “We zijn veel met de mannen van Skynyrd en ZZ Top opgetrokken tijdens het toeren. Toen ik opgroeide, hoorde ik constant hun muziek en nu staan we ineens naast ze. Maar verwacht geen wilde tourverhalen over te veel drank en stripclubs. Zo ging het er niet aan toe.”

Voor wie nog niet bekend is met de muziek van Blackberry Smoke, hieronder enkele hoogtepunten uit de carrière van de band tot nu toe.

Rock And Roll Again
Voor Blackberry Smoke’s nieuwste album, Holding All The Roses uit 2015, sloegen de southern rockers de handen ineen met producer Brendan O’Brien, die eerder platen produceerde voor AC/DC, Bruce Springsteen en Neil Young. De single Rock And Roll Again werd voorzien van een clip die kennelijk gecensureerd moest worden vanwege de schaars geklede dames in de video:

Six Ways To Sunday
Een hoogtepunt van het eerdere album The Whippoorwill (dat in 2012 al verscheen in Amerika, maar pas twee jaar later in Nederland uitgebracht werd). Het was de eerste release van de band op het label van Zac Brown. Aangezien Blackberry Smoke vooral op het podium goed tot zijn recht komt, zoals het een goede southern rockband betaamt, hier een fijne versie afkomstig van de live-dvd Leave A Scar – Live In North Carolina:

Workin’ For MCA
Een van de ultieme southern rockbands blijft natuurlijk Lynyrd Skynyrd en dat vinden de mannen van Blackberry Smoke ook, want vorig jaar traden ze maar wat graag op tijdens een tributeconcert voor hun helden (vereeuwigd op de cd/dvd One More For The Fans). De mannen speelden een sterke versie van Workin’ For MCA:

Blackberry Smoke is op zaterdag 2 juli live te zien tijdens Roots In The Park.

1 Reactie

  1. jaap schotanus 8 juli 2016 Reageer

    Eindelijk weer een uitstekende southern-rockband. Blackberry Smoke kan zich meten met grootheden als Lynyrd Skynird en The Outlaws. Vooral hun album The Whippoorwill uit 2015 is een meesterwerk met zeer fraaie zang van Charlie Starr. Hoogtepunten zijn Pretty Little Lie en One horse town.Het nummer Ain,t got the blues is heel erg sterk in akoustische versie. Het optreden in Glastonbury was dit jaar een hoogtepunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.