Brad: “Met Andrew Wood is alles begonnen”

brad

Brad is een band van zwaargewichten. En Nederland heeft halverwege februari de eer om de band voor drie shows te mogen ontvangen in De Boerderij, Tivoli en Metropool. Onze Robert Haagsma sprak met Stone Gossard over zijn band en uiteraard kon Pearl Jam niet uitblijven als onderwerp van gesprek.

Stone Gossard is gitarist van Pearl Jam. Zanger Shawn Smith en drummer Regan Hagar waren lid van de legendarische oer-grunge band Malfunkshun. Gossard leek het vertrouwen in albums een beetje te verliezen, maar vertelt hoe er met United We Stand toch weer een nieuwe is gekomen.

In een recent interview twijfelde je over het nut van het maken van nieuwe albums, omdat verkoopcijfers toch alleen maar teruglopen. Heb je je bedacht?
(lacht) “Het moet een moment van zwakte geweest zijn. Van jongs af aan is het een droom geweest om samen met een band aan songs te werken en vervolgens op een plaat te zetten. Het is nog altijd een magisch proces Ik vind het heerlijk om met andere muzikanten te schaven aan een liedje. Is dat akkoord niet overbodig? Moeten we het tempo niet veranderen? Steeds verandert het nummer van gedaante, tot het moment aanbreekt dat we er allemaal tevreden over zijn. Ik realiseer mij ergens wel dat de verkoopcijfers van cd’s dramatisch zijn, maar het lukt mij om daar op cruciale momenten blind voor te zijn.”

Is er een groot verschil tussen schrijven voor Pearl Jam en Brad? Ik kan mij voorstellen dat je bij die laatste band meer vrijheid voelt.
“Toch is het verschil niet zo heel groot. In beide gevallen putten we uit dezelfde muzikale tradities: blues, rock & roll en ballades. We gaan de studio inmet een open vizier en zien wel wat er zich aandient. Met Pearl Jam trekken we ons weinig aan van verwachtingspatronen. Als we zin hebben om op een groot festival veel obscuur werk te spelen, doen we dat. Tegelijkertijd schrijf ik voor Brad songs in de hoop dat veel mensen die leuk vinden. Ik wil graag gehoord worden, ook met deze band.”

Je bent naast Pearl Jam ook lid geweest van illustere Seattle-groepen als Mother Love Bone en Temple Of The Dog. Twee bandleden maakten deel uit van Malfunkshun, voor velen de eerste grungeband ooit. Dat is een enorm gezamenlijk verleden.
“Seattle was destijds een geweldige stad om te wonen. Het leek eind jaren tachtig wel of er elk weekend een nieuwe, opwindende bands bijkwam. Een van de meest bijzondere en meest getalenteerde jongens van die scene was Andrew Wood, zanger van Malfunkshun en Mother Love Bone. Hij overleed in 1990. Met hem is alles begonnen. Mijn enorme liefde voor die periode wordt levend gehouden met de muziek van Brad.”

Brad staat op 14, 15 en 16 februari in respectievelijk De BoerderijTivoli en Metropool.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.