Dave Mason: ‘Ik blijf optreden tot het niet meer kan’

Dave Mason

Het is inmiddels een halve eeuw geleden dat zanger, gitarist en songwriter Dave Mason het invloedrijke Traffic mede oprichtte. In De Boerderij in Zoetermeer speelt deze muzikale grootheid op donderdag 16 februari songs van de band, samen met hoogtepunten uit zijn succesvolle solocarrière. Lust For Life sprak de zeventiger in de aanloop naar deze show. “De belangrijkste les die ik de afgelopen vijftig jaar geleerd heb? Je stopt nooit met leren. Als muzikant niet en ook niet in het leven.”

Deze uitspraak blijkt tekenend voor de manier waarop Dave Mason anno 2017 in het leven staat. De man die bij Traffic klassiekers als Hole In My Shoe en het veelgecoverde Feelin’ Alright schreef en vervolgens solo raak schoot met bloedmooie singles als World In Changes, is buiten zijn shows om niet zo van het terugblikken. “Op Facebook vragen mensen me regelmatig wanneer ik mijn autobiografie ga schrijven, maar ik heb er niet het geduld of de tijd voor om daaraan te beginnen. Ook speelt mee dat mijn herinneringen aan exacte tijden en plaatsen verdwenen zijn. Ik heb ze niet meer en kan ze dus ook niet meer naar boven halen. Als ik al zo’n boek zou schrijven, zou iemand anders dus een heleboel research voor mij moeten doen. Ik heb bijvoorbeeld geen idee meer wat er in de jaren tachtig gebeurde en wat voor muziek toen populair was. Ik heb de eighties helemaal gemist.”

Laten wij dus zelf maar even in Masons verleden graven. Traffic behoort vanaf de oprichting in 1967 tot begin jaren zeventig tot de belangrijkste groepen die Groot-Brittannië rijk is. Nadat de jonge Dave een poosje mag dienen als roadie voor The Spencer Davis Group, start hij een nieuw project met het wonderkind van die band: Steve Winwood. Aangevuld met drummer Jim Capaldi en bassist Chris Wood scoort Traffic gelijk twee grote hits met de psychedelisch getinte songs Paper Sun en Hole In My Shoe. Mason stapt nog voor de release van het debuutalbum Mr. Fantasy (1967) op, maar keert op tijd terug om mee te werken aan de zelfgetitelde tweede lp – volgens velen de beste die de groep ooit maakt. De hereniging blijkt van korte duur: Traffic valt uit elkaar (Winwood brengt de band later weer samen, maar zonder Mason) door ‘artistieke meningsverschillen’.

Van de soloplaten die Mason in de jaren daarna maakt, geldt vooral zijn debuut Alone Together (1970) als een klassieker, met tijdloze songs als Only You Know And I Know en het persoonlijke Sad And Deep As You. “Ik durf niet te zeggen of het ook mijn beste plaat is. Het was wel een vrij uniek werkstuk voor die tijd. Als we niet uit elkaar waren gegaan, zouden sommige van de songs trouwens op een Traffic-plaat beland zijn.” Na een terugkeer voor slechts enkele optredens in 1971 (waarvan in hetzelfde jaar de puike live-lp Welcome To The Canteen wordt samengesteld) verlaat Mason Traffic nogmaals, ditmaal om nooit meer terug te keren. Ook niet als de groep in 2004 een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame krijgt.

Nog net zo relevant als vroeger
Onder de naam Dave Mason’s Traffic Jam blaast de zanger en gitarist songs van zijn oude band nu nieuw leven in – opvallend genoeg ook nummers die Traffic later opnam zonder Mason, zoals The Low Spark Of High Heeled Boys (1971). “Het is misschien een rare keuze voor sommigen”, zegt hij daarover. “Maar ik speel ze op een heel andere manier. Míjn manier. Verder wordt het vooral een verzameling van Traffic-songs van de eerste en tweede platen tot een selectie van mijn soloalbums. Maar ik verdeel mijn werk liever niet in periodes. Mijn songs moeten tijdloos zijn. Neem Feelin’ Alright [o.a. bekend in de versie van Joe Cocker, red.]: dat nummer is nu net zo relevant als toen ik het schreef.”

Aangezien Jim Capaldi en Chris Wood niet meer leven, zijn Steve Winwood (in juli te zien op North Sea Jazz) en Dave Mason de enige leden van de oorspronkelijke Traffic-bezetting die de muziek van de band nog kunnen uitvoeren. “De nummers waren belangrijk toen ze gemaakt werden en er zijn nog steeds een heleboel Traffic-fans”, aldus Mason. “Ik zie tegenwoordig zelfs jongeren in het publiek bij mijn shows. Aangezien Traffic niet meer bestaat, vind ik het belangrijk dat die songs nog steeds gespeeld worden.”

Op Masons meest recente album met de veelzeggende titel Future’s Past (2014) staan nieuwe versies van zijn oude successen en tijdens zijn Alone Together Again-tournee valt hij eveneens terug op zijn bekendste werk uit de jaren zestig en zeventig. Een plaat met nieuwe songs zit er waarschijnlijk niet meer in, vertelt de muzikant die zich overigens in 1970 héél even lid van Derek And The Dominos mocht noemen en halverwege de jaren negentig kort deel uitmaakte van Fleetwood Mac. “Ik heb niet echt de behoefte om een nieuwe cd te maken. Mensen stelen toch alles op internet. Daarnaast schrijf ik nog maar heel af en toe nummers en die zing ik dan tijdens mijn shows of zet ik op mijn website. Wat dat betreft ben ik niet meer zo gedreven als toen ik jonger was. Maar zolang de mensen komen opdagen om de oude songs te horen, blijf ik spelen tot het niet meer kan!”

Dave Mason´s Traffic Jam is op donderdag 16 februari te zien in Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer. Een uitgebreider verhaal over Dave Mason en Traffic lees je later dit jaar in Lust For Life.

2 Reacties

 1. EDWIN SMIT 14 november 2017 Reageer

  ZULKE BELANGRIJKE ZANGERS MAG JE NOOIT VERGETEN,
  AANGEZIEN HIJ OP 2 VAN DE ONGEVEER 14 PLATEN OPGENOMEN HEEFT MET TRAFFIC. IK HEB HEM NOG NOOIT
  IN HET ECHT GEZIEN MAAR IK VINDT HEM WEL AARDIG QUA PERSOON.
  WAT MAAKT HET UIT OF HIJ PLATEN MAAKT OF NIET
  OPTREDEN DOET HIJ NOG STEEDS EN DAAR GAAT HET OM.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

 2. Jane claire 18 januari 2020 Reageer

  Een vd beste !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.