FM: “Het zou onzin zijn om hetzelfde soort albums te maken als in de jaren tachtig”

FM band

FM gooide halverwege de jaren negentig de handdoek in de ring, maar sinds 2007 is de Britse AOR-band weer springlevend. Zo toerde de groep vorig jaar nog met Europe en Foreigner en onlangs verscheen de nieuwe plaat Heroes And Villains. Ook doen de heren deze zomer een rondje langs de festivals, waaronder Bospop. Zanger/gitarist Steve Overland heeft er zin in.

Heroes And Villains is jullie derde plaat in drie jaar. Tussendoor verscheen er ook nog een ep. Hebben jullie iets in te halen?
“Die creativiteit komt allemaal voort uit de positieve energie die momenteel rond FM hangt. Dat werkt enorm inspirerend. Inmiddels zijn we zelfs al weer aan het schrijven voor de volgende plaat. Sinds we weer bij elkaar zijn, hebben we ook een kleine koerswijziging ondergaan. We moesten onze nogal gedateerde sound moderniseren, want het zou onzin zijn om weer hetzelfde soort albums te maken als in de jaren tachtig. Dat nieuwe geluid proberen we met ieder album verder te perfectioneren.”

De video voor de eerste single Digging Up The Dirt zit ramvol halfnaakte dames. Dat leverde hier en daar kritiek op. Waar kwam dat idee vandaan?
“In de jaren tachtig maakten bijna alle rockbands clips met schaars geklede vrouwen. Wij nooit, dus dat werd wel eens tijd! Het is een sleazy en heavy rocktrack en zo’n video past daar gewoon goed bij. Nu hebben wij het dus eindelijk een keertje gedaan en daar zal het vermoedelijk ook bij blijven. Helaas waren we er zelf niet bij toen het deel met de dames werd opgenomen. Misschien moeten we er dus toch maar eentje extra doen, haha!”

In Canada loopt nog een andere FM rond, dat tegelijk met jullie ook een nieuwe plaat uitbracht. Heeft dat geen problemen opgeleverd?
“Echt? Ik wist niet eens dat die band nog bestond! Voorheen was het in ieder geval nooit een probleem, behalve toen we bij een Amerikaanse platenmaatschappij zaten. Om verwarring te voorkomen noemden we ons daar toen FMUK – wat natuurlijk verschrikkelijk klinkt. Maar gelukkig zijn er nooit rechtszaken aan te pas gekomen.”

Jullie staan deze zomer op Bospop, maar ook op een typisch metalfestival als Graspop. Trekken jullie zo’n uiteenlopend publiek?
“Blijkbaar, want we stonden ook al meerdere keren op Download. We hebben een speciale setlist voor op die zwaardere festivals. Dat is het voordeel wanneer je uit zo’n diverse discografie kunt putten als de onze: het is vrij makkelijk om de boel om te gooien. Het maakt ons dus niks uit waar we spelen.”

FM speelt op zondag 12 juli 2015 om 12.15 uur op Bospop (Secondstage). Dit interview is afkomstig uit het jubileumnummer van Lust For Life, dat nu in de winkel ligt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.