Hugh Cornwell: “Het is alsof ik een tributeband heb”

hugh cornwell

Hugh Cornwell en The Stranglers worden nog altijd in één adem genoemd, al beslaat de solocarrière van de zanger inmiddels een langere periode dan zijn tijd in de legendarische Britse punkband. Zijn nieuwe album Totem & Taboo verschijnt later dit jaar en deze maand komt hij voor twee optredens naar Nederland. Tijd voor een gesprek.

Nadat Totem & Taboo in 2010 al werd aangekondigd, zal de cd naar verwachting in augustus dan eindelijk verschijnen. “Ik heb de plaat in januari afgemaakt en vorige maand heeft Steve Albini nog wat remixes gedaan. Mijn vorige album Hooverdam is gratis op mijn website te downloaden, dus daar heb ik niets aan verdiend. Ik moet dit keer alles goed organiseren om ervoor te zorgen dat ik in de toekomst platen kan blijven maken.” Dat betekent ook dat Cornwell meer wil bieden dan alleen muziek. “We zijn nu bezig om bij elk nummer een clip te maken. Geen traditionele ‘performance clips’, maar video’s met een verhaal. Het duurt nog wel een jaar voor dat af is hoor, en dan zal het waarschijnlijk op dvd bij een luxe versie van het nieuwe album worden gevoegd.”

Evolutie
Zijn vorige album staat dus gratis online en voor Totem & Taboo werkt Cornwell samen met PledgeMusic, een crowdfunding-website die in grote lijnen vergeleken kan worden met Sellaband. “Met het internet kun je een groot aantal mensen heel snel bereiken. Ik zie het al met al meer als een evolutie dan een vooruitgang. Tuurlijk, op sommige vlakken is het wel degelijk een vooruitgang, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Zo heeft het publiek tegenwoordig een erg beperkte attentiespanne; mensen luisteren geen compleet album meer tenzij ze écht fan zijn van de artiest.”

Live
Deze maand speelt Hugh Cornwell twee shows in Nederland: op 10 mei in Paradiso en 11 mei in de orkz-bar in Groningen. Kunnen we daar al materiaal van de nieuwe plaat verwachten? “Er zullen drie songs van Totem & Taboo voorbij komen”, laat Cornwell weten. “Tuurlijk zouden we het volledige album kunnen spelen, maar ik denk niet dat dat goed is omdat nog niemand die nummers kent.” Overigens zijn er op de officiële website van de zanger al wel twee nummers te streamen, en die laten net als voorganger Hooverdam een no-nonsense rockgeluid horen. “Dat is wel waar ik tegenwoordig voor sta, ja. De nummers zijn geschreven om ze live te kunnen spelen. Bij The Stranglers hadden we soms in een song vier gitaartracks en drie keyboards. Maar als je een goede melodie en een goed arrangement hebt, is dat helemaal niet nodig.”

The Stranglers
De naam van Cornwells voormalige band, waar hij in 1990 uit stapte, is inmiddels gevallen. Is het vervelend om na al die jaren nog steeds zo nauw met The Stranglers geassocieerd te worden? “Ik denk dat je beter aan de band kan vragen of zíj het vervelend vinden. Voor mij is het vooral vleiend: ik zie het als een groot compliment dat mensen mij daarin blijkbaar zo belangrijk vonden. En de Stranglers spelen natuurlijk nog steeds mijn nummers, dat is ook goed voor mij. Het is alsof ik een tributeband heb.” Zelf heeft Cornwell ook nog steeds Stranglers-nummers in zijn setlist. “Doordat ik live geen keyboards gebruik, klinken die songs bij mij heel anders. Hoewel ik in het najaar een tour in Engeland ga doen waarbij ik het album No More Heroes integraal speel, en daar heb ik wél keyboards bij. Die worden bespeeld door mijn bassist: ik wil gewoon eens kijken hoe een line-up van drums, gitaar en toetsen uitpakt. Dat is één van de fijne dingen van niet meer in een band zitten: ik kan dat soort dingen gewoon proberen.”

Hugh Cornwell staat op donderdag 10 mei in Paradiso, Amsterdam

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.