Interview: The Coral

The Coral

In acht jaar tijd heeft de Britse rockband The Coral zes cd’s, drie ep’s en een verzamelaar uitgebracht. Hun nieuwste album Butterfly House is, aldus James Skelly (zang, gitaar) en Nick Power (zang/toetsen) hun meesterwerk. Een fijn gesprek met twee muzikanten die in elk geval geen tekort aan zelfvertrouwen hebben.

Waarom is dit jullie beste album tot nu toe?
James: “De laatste drie jaar hebben we besteed aan het werken aan dit album. Daarvoor ging alles zo snel, we waren nog jong en hadden een hoop ideeën en genoeg energie om die uit te werken.”
Nick: “Voor mijn gevoel hebben we al die tijd toegewerkt naar het punt waar we nu zijn. Dit album is een bevestiging dat we gegroeid zijn. We zijn een nieuwe band geworden en dat is te horen op Butterfly House.”

The Coral ontstond acht jaar geleden in Liverpool, evenals vele andere bands. Hebben jullie er last van gehad dat veel bands tegelijkertijd met jullie groot werden?
Nick: “Nee, wij hebben een hoop te geven. Er zijn niet veel bands uit Engeland die de moeite waard zijn, wij zijn daar toch echt de beste van.”
James: “Ik denk dat dat komt doordat we muziek maken waar we zelf naar zouden luisteren, maar die er nu nog niet is. Bijvoorbeeld het nummer Coney Island. Dat Beach Boys-gevoel geeft geen enkele band meer aan haar nummers mee. Tijdens het opnemen zijn we op het eind allemaal met ons instrument mee gaan spelen en is het live opgenomen.”
Nick: “Niemand anders kan dat. Alleen The Coral.”

In hoeverre heeft jullie succes in Engeland invloed op jullie muziek?
James: “Ik zou niet echt van succes willen spreken. Onze albums komen altijd in de top 10 maar echt als succes zien we dat niet.”
Nick: “We kunnen ook nog steeds gewoon over straat. We zijn niet zulke beroemdheden als Oasis, die niet meer over straat kunnen zonder herkend te worden. En dat zou ik ook niet willen. Liever zou ik willen zijn als Pink Floyd, zij hebben miljoenen optredens en veel fans, maar kunnen toch nog gewoon over straat.”
James: “Ons succes heeft dus geen invloed op onze muziek. Wij maken muziek waar we zelf van houden en daar is het bij ons ook altijd om gegaan. We merken wel dat we veel invloed hebben gehad op de verandering van het muzikale klimaat in Engeland, vooral op de nieuwe bands. Aan sommige klankkleuren, texturen en instrumenten die worden gebruikt, kan je horen dat ze beïnvloed zijn door onze muziek.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.