Jaz Coleman (Killing Joke): “Ik voel me gezegend en bevoorrecht”

Jaz Coleman

2007 was een zwart jaar voor de Engelse post-punkpioniers van Killing Joke. Bassist Paul Raven, sinds 1982 in dienst van de band, overleed aan de gevolgen van hartfalen. Gek genoeg was het juist zijn overlijden dat de aanleiding vormde voor een reünie van de originele bezetting. Dit resulteerde vorig jaar al in het uitstekende album Absolute Dissent. Momenteel zijn de Britten hard bezig met een nieuwe plaat die volgend jaar het licht moet zien en in 2012 verschijnt er tevens een film over Killing Joke: The Death And Resurrection Show.

Drieëndertig jaar na de oprichting van de band zijn zanger Jaz Coleman, gitarist Kevin ‘Geordie’ Walker, bassist Martin ‘Youth’ Glover en drummer Paul Ferguson weer allemaal terug op het oude nest. Maar ook al lijkt Killing Joke vandaag de dag sterker dan ooit, volgens Coleman wordt Paul Raven nog iedere dag gemist. “Ik vind het erg moeilijk om over zijn dood heen te komen, nog moeilijker zelfs dan de dood van mijn eigen vader.” Veel bands zouden na een dergelijke droevige gebeurtenis het bijltje er bij neergegooid hebben. Heeft Coleman daar ook ooit over gedacht? “Het had zeker die kant op kunnen gaan, maar dat is uiteindelijk dus niet gebeurd. Geordie, Youth, Paul Ferguson en ik wisten ook altijd al dat we ooit weer in de originele bezetting bij elkaar zouden komen. Helaas vormde een verdrietig feit als de begrafenis van Paul Raven daarvoor de aanleiding.”

Bijzonder
Coleman vindt het moeilijk om uit te leggen hoe het voelt om na zoveel jaren opnieuw het podium te delen met de mannen met wie hij Killing Joke ooit oprichtte. “We begonnen met de band toen we tieners waren en samen hebben we onze eerste successen beleefd. Het is dus erg bijzonder om dan vandaag de dag opnieuw samen te spelen. Youth, Geordie en Paul Ferguson zijn extreem getalenteerde muzikanten en daarnaast mijn beste vrienden in de hele wereld. Ik voel me echt gezegend en bevoorrecht.”

Donker en dreigend
Deze zomer stond de band op verschillende Europese festivals zoals Roskilde, maar ook op pure metal- en gothicfestivals als Sonisphere en het Leipzig Wave Gotik Treffen. Killing Joke lijkt het bij elk soort publiek prima te doen. Coleman: “Blijkbaar. Ik denk dat dat één van onze grote krachten is. Op Sonisphere stonden we nota bene na Metallica geprogrammeerd, haha!” Op zondag 31 juli staat Killing Joke opnieuw op een gothicfestival, ditmaal op Summer Darkness in het Utrechtse Tivoli. Voelt Coleman affiniteit met de gothicscene? “Ja, eigenlijk wel. In het begin stond ik nog wat raar te kijken van al die mensen in leren rokken, maar ik ben nou eenmaal een ouderwetse oude vent! Als ik moet kiezen tussen gothic- of metalfestivals, dan ga ik in ieder geval voor het eerste. Die vind ik een stuk interessanter.”

Volgens Coleman hoeft het publiek in Utrecht nog geen materiaal van het vijftiende, nog uit te komen album te verwachten. “We zijn nog steeds bezig met schrijven en hebben nu veertien songs klaar. Daar komen er nog een aantal bij en daarna begint het grote bekvechten om te bepalen welke nummers er op de plaat komen. Als dat eenmaal duidelijk is zullen we de songs ook live ten gehore brengen, maar in Utrecht dus nog niet.” Toch wil de zanger wel iets kwijt over het nieuwe materiaal. “De plaat zal vrij donker en dreigend gaan klinken.”

Film
Samen met het nieuwe album dat volgend jaar verschijnt, komt er tevens een film uit over Coleman en Killing Joke. Wat kunnen we daarvan verwachten? “Er zit veel origineel materiaal in van mij tijdens verschillende stadiums van mijn leven, maar ook livebeelden en materiaal dat is geschoten tijdens onze opnames in een Egyptische piramide voor het album Pandemonium. Daarnaast komen er een heleboel mensen aan het woord, waaronder Jimmy Page en Dave Grohl. Hij zal zo’n tweeënhalf uur duren en het wordt echt geweldig. Je zult het wel zien!”

Killing Joke staat 31 juli op Summer Darkness in Tivoli Oudegracht, Utrecht. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.