Jimmy LaFave: ‘Het duet met Springsteen is een van mijn carrièrehoogtepunten’

Jimmy LaFave

Singer-songwriter Jimmy LaFave oogstte vooral waardering voor zijn hartverscheurende ballads en zijn bijzondere interpretaties van Dylansongs. Komende zaterdag is de Texaan te bewonderen op het festival Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg. Om alvast in de stemming te komen, laat Lust For Life de zanger aan het woord over zijn helden Bruce Springsteen, Neil Young, Jackson Browne, Woody Guthrie en – uiteraard – Bob Dylan.

Een mooi voorbeeld van ‘s mans gave om een lied van een ander helemaal eigen te maken, staat op zijn eerder dit jaar verschenen album The Night Tribe: het vrij obscure Journey Through The Past van Neil Young. “Veel mensen vragen me waar dat lied vandaan komt, omdat zij zich niet realiseren dat het een van Neils songs is”, verklaart LaFave. “Ik geloof dat ik het voor het eerst gehoord heb op een soundtrack van een film, maar ik was ook altijd al onder de indruk van de versie die Rita Coolidge maakte voor haar album Nice Feelin’. Toen ik besloot Journey Through The Past op te nemen, had ik vooral haar uitvoering in gedachten. Maar door de melodie een beetje aan te passen, is er een heel eigen versie ontstaan.”

Natuurlijk ontbreekt op The Night Tribe ook de gebruikelijke Bob Dylan-song niet, met deze keer een interpretatie van Queen Jane Approximately. Waarom valt LaFave toch steeds weer terug op nummers van deze al zo vaak gecoverde songwriter? “Op de een of andere manier is het heel makkelijk voor mij om eigen interpretaties te maken van zijn songs”, reageert de 60-jarige Amerikaan. “Het is moeilijk uit te leggen, maar de woorden die hij op papier zet sluiten gewoon mooi aan bij mijn gevoelens. Hij en Woody Guthrie zijn de degenen die mij inspireerden om zelf een songwriter te worden en ik vind dat Dylans muziek door alle volgende generaties gehoord moet worden. Ik heb van mensen die veel met hem omgaan gehoord dat hij mijn covers goed vindt, maar ik heb hem helaas nooit zelf ontmoet. Eén keer kwam ik dicht in de buurt, toen ik begin jaren tachtig door een goede vriend werd uitgenodigd om backstage te komen. Ik was in dezelfde kleine ruimte als Dylan, alleen bleef hij slechts een paar minuten. Hij was op een paar meter afstand, maar ik kreeg de kans niet om gedag te zeggen. Maar zelfs als dat wel gebeurd was en hij niet aardig tegen me was geweest, had ik nog steeds oneindig veel respect voor hem gehad en was ik gewoon doorgegaan met het zingen van zijn songs.”

Bruce als fan
Een held die hij wel heeft mogen ontmoeten, is Bruce Springsteen. De twee zangers stonden in april 2005 zelfs even samen op het podium. “Hij kende mijn muziek via zijn roadmanager”, herinnert LaFave zich trots. “Ik werd uitgenodigd om een show in Dallas, Texas bij te wonen en die dag heb ik ongeveer een uur lang met hem backstage rondgehangen. Hij vroeg me of ik een nummer met hem wilde spelen. We hadden het daarvoor even over Woody Guthrie gehad en we besloten een van zijn liedjes te doen. Ik zeg altijd dat je je grote helden niet moet ontmoeten, want ze kunnen je teleurstellen, maar Bruce is een heel oprechte en aardige vent. En natuurlijk doet het goed om te horen dat hij een fan is van mijn muziek. Ik heb ook eens Zucchero mogen ontmoeten in Italië en bij hem was het precies hetzelfde: het is alsof je een oude vriend na lange tijd weer ziet. Het duet met Bruce staat zeker in mijn top vijf van carrièrehoogtepunten, samen met het feit dat de gitaar die mijn moeder ooit voor me kocht nu in het Woody Guthrie-museum staat.”

Springsteen werkte ook mee aan de door LaFave geïnitieerde ode aan een andere beroemde zanger/liedschrijver: Jackson Browne. Het resultaat was het tribute-album Looking Into You, dat vorig jaar verscheen via Jimmy’s eigen label Music Road Records. “Mijn partner bij Music Road is net als ik een groot fan van Browne. Maar we wilden alleen een tributeplaat uitbrengen als Jackson zijn goedkeuring gaf. Toen ik meewerkte aan een concert voor Woody Guthrie waar ook hij deel van uitmaakte, vroeg ik hem in het hotel of hij er bezwaar tegen had als we een plaat met covers van zijn werk maakten. Hij zei dat het geen probleem was en dat hij zelfs vereerd zou zijn. Vervolgens gingen we op zoek naar mensen die nummers wilden aanleveren en dat bleken er een heleboel te zijn. Mensen als Bruce Springsteen, Don Henley, Bonnie Raitt en anderen namen allemaal een lied van Jackson op. Het waren er zelfs zo veel dat we uiteindelijk maar besloten er een dubbelplaat van te maken.”

Schrijven met Woody Guthrie
Ondertussen ligt er nog steeds een ander bijzonder project op stapel dat al jaren geleden is aangekondigd: een album met nooit eerder opgenomen teksten van folklegende Woody Guthrie, die met de goedkeuring van diens dochter Nora door LaFave op muziek gezet worden. “Dat is het project waar ik me het meest schuldig over voel, want elk jaar denk ik dat dit het jaar is waarin ik het eindelijk ga doen”, geeft hij toe. “Ik hoopte er deze zomer aan toe te komen, maar dat seizoen is zojuist afgelopen. Het is het meest intimiderende project waar ik me ooit aan gewaagd heb, want je bent min of meer nummers aan het schrijven met Woody Guthrie. Dat is echt moeilijk te bevatten. Het wordt tijd dat ik die plaat uitbreng. Deze herfst ga ik weer een poging doen!”

Jimmy LaFave treedt op 24 oktober op tijdens het  festival Ramblin´ Roots in TivoliVredenburg, waar verder ook o.a. Pokey Lafarge, Joe Louis Walker en Sonny Landreth hun opwachting maken. Klik hier voor info over het programma en tickets.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.