Jodymoon: “We nemen ons werk niet mee naar de slaapkamer”

jodymoon

Het Maastrichtse Jodymoon onderscheidt zich door een eigenzinnige mix van onder meer folk, pop en klassiek. Sinds zangeres/pianiste Digna Janssen en gitarist/zanger Johan Smeets in 2007 de publieksprijs wonnen bij de Grote Prijs van Nederland, is er flink aan de weg getimmerd met onder meer opnames in New York en een tour door Canada. Janssen: “Als je zo’n prijs wint, gaat de lat wel hoger liggen, want het is toch een soort erkenning, een stempel van goedkeuring.”

Het nieuwe, vierde album The Life You Never Planned On werd, net zoals de voorgaande plaat Who Are You Now, opgenomen in New York. Ook schakelde Jodymoon opnieuw de hulp in van producer Bryce Goggin, bekend van zijn werk met o.a. Antony & The Johnsons. “De eerste keer beviel zo goed dat we dachten: Why change a winning team?”, zegt Janssen, “’s Ochtends hobbelden we uit bed om pas ‘s avonds laat te eindigen met de opnames. We leefden echt in een roes.”

In het dagelijks leven zijn Smeets en Janssen een koppel. “Het opnemen van zo’n plaat geeft verdieping aan je relatie”, meent Smeets, “We zitten eigenlijk wel op één lijn, ook al hebben we wel eens discussies. We nemen ons werk in ieder geval niet mee naar de slaapkamer. Het heeft zo zijn voordelen: je hoeft elkaar niet uit te leggen waar je was in de late uurtjes of waar het geld naartoe gaat.”

Zanglessen
Smeets en Janssen zijn al een behoorlijke tijd samen. “Johan gaf zelf gitaarles en hij wilde zo’n elf jaar geleden zangles van mij”, zegt Janssen, “We bleken het goed met elkaar te kunnen vinden en we begonnen samen muziek te schrijven. Van zangles kwam niet veel terecht, dat begrijp je wel.” Lachend: “Sterker nog, hij heeft nog een paar lessen tegoed!”

Op The Life You Never Planned On zijn diverse invloeden terug te horen, waaronder folk, pop en klassiek. “Ik speelde ooit in een jazzkwartet, maar de nummers die ik zelf schreef, waren toch meer pop dan jazz”, zegt Janssen. Smeets vult aan: “De invloeden zitten wel in je achterhoofd en je neemt ze ook mee, maar je denkt er niet over na. Je doet toch gewoon je eigen ding. Ik ben klassiek opgevoed en ik houd ook van moderne klassieke componisten, van de eigenwijsheid die ze vaak hebben. Maar klassiek is op onze platen slechts een element.”

“We worden vaak met allerlei artiesten vergeleken”, aldus Digna Janssen, “Sommigen zeggen dat mijn stem doet denken aan die van Joni Mitchell. Natuurlijk, het is een compliment, maar ik hoor het zelf niet.”

De muziek dicteert
Janssen is verantwoordelijk voor de teksten van Jodymoon. “We schrijven samen eerst de muziek en dan brabbel ik er wat overheen”, legt ze uit, “Dan hebben we alvast een sfeer en een sound. Daarna schrijf ik de tekst erbij. Ik laat me eigenlijk dicteren door de muziek. Ik haal inspiratie uit wat ik, of wat mensen om me heen, door de jaren heen meemaken. Dingen die je opmerkt als je in de supermarkt rondloopt, bijvoorbeeld. Ik ga dan niet direct bij thuiskomst van alles opschrijven, maar het komt later wel terug.”

De teksten zijn dus vaak autobiografisch. Zo ook de single Money In Our Pockets. “Dat gaat over twee bloedbroeders die van huis weglopen omdat ze daar alles stom vinden. Ze pakken hun fietsen en rijden hard weg, zodat ze kunnen doen wat ze willen. Dat gevoel had ik vroeger zelf ook, maar ik had nooit het lef om dat daadwerkelijk te doen.”

The Life You Never Planned On bevat ook een aantal korte instrumentale tracks. Smeets: “Dat zijn eigenlijk een soort voorgerechtjes. Het zijn spontane stukken muziek van nummers waar we geen tekst bij hadden. Ze waren zo eigenlijk al af. Waarom zou een klein schilderij minder zijn dan een groot schilderij? Het zijn miniaturen met een eigen charme, zo zie ik het. Bovendien zorgen deze tracks voor de verbinding tussen de songs. Daardoor wordt de plaat één geheel. Dat vind ik ook zo mooi aan platen als Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles of The Dark Side Of The Moon van Pink Floyd.”

Hemingway
Vorig jaar toerde Jodymoon door Canada. “Daar ontvingen we hele goede reacties”, zegt Janssen, “We kregen zelfs complimenten over onze teksten en dat is toch mooi aangezien Engels de moedertaal van de mensen in het publiek is.” Smeets: “In Toronto sliepen we in een geweldig oud hotel in de kamer waar Ernest Hemingway een tijd woonde en een aantal van zijn boeken schreef. Dat is toch wel inspirerend, ik weet zeker dat we die avond net iets beter gespeeld hebben!”

De reis naar Canada verliep niet geheel zonder problemen, “Mijn gitaar was als speciale bagage meegegaan in het vliegtuig”, herinnert Smeets zich, “De ochtend na aankomst in Montreal opende ik mijn gitaarkoffer om te kijken of alles in orde was. Tot mijn grote schrik bleek dat de gitaarhals gebroken was en dat de snaren er levenloos aanhingen. Aangezien ons eerste optreden de volgende dag al was, moesten we snel iets bedenken. We konden een nieuwe gitaar huren of de gebroken gitaar proberen te lijmen. We besloten voor de zekerheid maar allebei te doen. De gelijmde gitaar moest vierentwintig uur drogen, maar omdat ik bang was dat de hals halverwege het optreden zou breken, gebruikte ik de gehuurde gitaar. Daarvan bleek het element kapot en dus kwam er geen geluid uit. Uiteindelijk heb ik de hele tour op de gelijmde gitaar gespeeld. Na thuiskomst is die een half jaar later alsnog gebroken. Een goede les: neem je gitaar liever mee het vliegtuig in.”

De komende tijd doet Jodymoon het even wat rustiger aan. Het koppel zegt geen behoefte te hebben aan een huwelijk of kinderen. Janssen kijkt liever uit naar de komende periode: “We nemen even rust, maar er is al interesse vanuit China om daar ons vorige album uit te brengen. Hopelijk mogen we daar ook spelen!”

Foto: Perry Schrijvers

1 Reactie

  1. Chantal 2 oktober 2016 Reageer

    Geweldig getalenteerd stel en nog zo eenvoudig en aardig bovendien. Johan en Digna zijn lang onze medebewoners geweest. In ons flatgebouw wordt hun immer prettige aanwezigheid zeker gemist. Altijd druk bezig met het in- en uitladen van hun instrumenten. Vriendelijke groet en ik wens hun veel geluk, Chantal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.