KoRn: “Stoppen is nooit in ons opgekomen”

Korn

De reacties op de onlangs verschenen plaat KoRn III – Remember Who You Are zijn wat lauwer dan gehoopt. Her en der klinken geluiden dat de band over zijn top heen is. KoRn zelf trekt zich er gelukkig niks van aan en toert alsof zijn leven er van afhangt. Gitarist James “Munky” Shaffer wijdt vastberaden uit over de drijfveren van de band.

Het is zestien jaar geleden dat jullie debuutplaat uitkwam en in die tijd is er veel gebeurd. Hebben jullie nooit bedacht om de pijp aan Maarten te geven?
“Nee, ik moet er niet aan denken! We touren nu erg veel. Het vervelendste daaraan is dat we onze familie en vrienden thuis keer op keer weer achter moeten laten. Dat is erg moeilijk, maar als ik dan weer thuis ben, zijn de momenten die ik met ze spendeer echt quality time. Ik zou echter niet weten wat ik zou doen als ik langer thuis ben. Binnen een paar weken heb je iedereen ook wel weer bijgepraat en dan voel ik toch de drang om weer de weg op te gaan.”

Ik kan me echter wel voorstellen dat het even moeilijk voor jullie was toen gitarist en mede-oprichter Brian Welch de band verliet.
“Klopt, maar we hebben er geen moment over nagedacht om te stoppen met de band. Zijn vertrek veranderde niet wie we als band zijn en wat we doen. De fans waarderen ons ook nog steeds. Ik kan gemakkelijk iemand inhuren om te doen wat hij altijd deed, maar niet om te zijn wie hij was. Als persoon mis ik Brian namelijk erg en we zijn er als groep ook behoorlijk kapot van geweest. Maar het is goed zo. Het is zoals het is en daar moet je je maar aan aanpassen.”

Het KoRn geluid is over de jaren heen weinig veranderd en heeft nog steeds dezelfde inslag, met dezelfde typische KoRn-geluiden. Hebben jullie er nooit over gedacht om een compleet andere weg in te slaan?
“Toen we voor het eerste album begonnen met schrijven, hadden we nog iets rauws over ons heen en waren we boos en agressief. Dat we dat in de muziek kwijt konden was al geweldig en toen werd het ook nog eens zo positief ontvangen door iedereen! Die KoRn-basis met de expliciete KoRn-geluiden, de bas van Fieldy, mijn gitaarspel, de drums en natuurlijk de zang van Jonathan, is gewoon wat wij gaaf vinden. En natuurlijk hebben we over de jaren heen wel veel geëxperimenteerd met dat eerste uitgangspunt. We hebben voortgeborduurd op wat we hadden staan. Maar daarin zijn we echt ons eigen ding blijven doen. We hadden mee kunnen groeien met wat nu cool is, maar dat zou echt stom zijn. We moeten muziek maken die ons blij maakt en waar wij ons ei in kwijt kunnen. Als fans het niet leuk vinden, jammer dan. We hebben dan in ieder geval wel iets gemaakt waar we zelf compleet achter staan.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.