Luka Bloom: “het zou erg makkelijk zijn om een simpel album te maken”

Luka-Bloom

Een Ierse singer-songwriter die niet weg te slaan is uit Nederland: Luka Bloom. Lust for Life sprak in Amsterdam met de Ier over zijn nieuwe album Head & Heart, de generatiekloof tussen de interviewer en hem en zijn opgebloeide liefde voor bepaalde liedjes.

Op 17 maart komt je nieuwe album Head & Heart uit. Hoe omschrijf je je laatste wapenfeit?
“Ik noem het een overgangsplaat. In mijn leven, in mijn songwriting en in mijn zingen vindt een overgang plaats. Head & Heart kan je zien als een soort brug van de manier hoe ik schreef en zong, naar hoe ik nu wil spelen. Ik voel alsof ik aan een nieuw begin sta en dit album markeert dat begin van een nieuw proces.”

Het idee ontstond door de Ierse klassieker My Wild Irish Rose. Hoe ging dat?
“Toen ik jouw leeftijd had, zou ik het nummer nooit leuk gevonden hebben. ‘Het is te oud en te gevoelig’, had ik dan gezegd. Niet interessant voor mij. En toen hoorde ik de Amerikaanse toetsenist Keith Jarrett het nummer spelen, ik raakte er erg door ontroerd en ik daagde mezelf uit het lied te leren zingen. Het was verrassend hoeveel plezier ik erdoor had! ‘Misschien zijn er andere nummers waarvan ik dénk dat ik ze niet leuk vind’, dacht ik. En die staan nu op dit album. Het is dus een verzameling van songs die ik pas mooi ging vinden toen ik ze ging zingen.”

Op een gegeven moment had je 30 songs die in aanmerking kwamen voor het album. Hoe heb je die selectie gemaakt?
“Dat was erg moeilijk. Vooral omdat sommigen heel erg bekend zijn. The First Time I Ever Saw Your Face, bijvoorbeeld, wordt altijd in verband gebracht met een grootheid als Roberta Flack. Als iemand daar een eigen versie van maakt, moet het anders en fris zijn. Andere covers die ik had opgenomen waren wel goed maar niet zo geloofwaardig als degenen die Head & Heart hebben gehaald.”

Kan je voorbeelden noemen van covers die de plaat niet hebben gehaald?
“Nee, dat ga ik niet doen. Anders gaat het publiek die aanvragen tijdens concerten. Ik hou nog wel van de songs, ik hou alleen niet genoeg van de manier waarop ik ze zing.”

Dus een Head & Heart part II hoeven we niet te verwachten?
“Er is een reden dat ze niet uitgebracht zijn. Ze zouden op het album staan als het naar mijn zin was. Maar dat staan ze niet en ze zullen ook in de toekomst niet opgenomen worden. Het volgende album bevat alleen mijn eigen songs, maar dan praat ik over de komende jaren. Head & Heart is de brug en zodra die is gelegd kan ik verder.”

Je hebt de plaat opgenomen met de jazz-groep Phil Ware trio, dat je nog nooit had ontmoet. Waarom durfde je het grote risico te nemen om met drie onbekenden de studio in te gaan?
“Ik ben nu bijna zestig jaar oud en dit is mijn dertiende studioalbum als Luka Bloom en het zou erg makkelijk zijn om een simpel, veilig album te maken. Het zou echter niet bevredigend zijn. Vooral omdat de meeste nummers zo bekend zijn, wilde ik er een bepaald ‘gevaarlijk’ element in hebben. Een vriend van me raadde me het Phil Ware trio aan, ik had nog nooit van ze gehoord. Ze hebben één track op YouTube staan: Nobody Does It Better. Er was maar een manier om mijn plaat te gaan maken: gewoon in het diepe springen en opnemen zonder repetities. Ik wilde het ruw en kwetsbaar hebben. Het hoefde niet perfect te zijn maar ik wilde wel zoeken naar die perfectie zonder het te krijgen.

Je zei in een eerder interview dat platenmaatschappijen en kopers van albums een uitstervend ras zijn. Kan je dat uitleggen?
“Platenmaatschappijen hebben geen geld meer, brengen geen nieuwe artiesten uit. Ze bestaan eigenlijk niet echt meer. Daarnaast koopt vooral jouw generatie geen platen meer.”

Dus wij zijn de schuldigen.
“Ik geef jullie niet de schuld. Ik zal altijd doorgaan om jullie over te halen om CD’s te kopen. Ik snap het volkomen dat het geweldig is om via je iPhone meteen toegang te hebben tot YouTube, waar je artiesten ontdekt waarvan je onder de indruk bent. Maar als artiesten bijvoorbeeld geen concerten geven, en de enige plaats waar ze gedraaid worden is Spotify, hoe gaan zij dan hun rekeningen betalen? Mensen die van muziek houden, moeten dat verband zien. Je loodgieter betaal je ook, en je elektricien die er nota bene voor zorgt dat je je iPhone kan opladen. Want iedereen heeft rekeningen te betalen.”

Luka Bloom staat op 29 maart in Carré, Amsterdam
Het album Head & Heart ligt vanaf vandaag in de schappen

2 Reacties

 1. Dora vd weegen 10 april 2014 Reageer

  Leuk intervieuw. goede en geen agressieve vragen.
  Luka Bloom is goed en een aardige man, die graag muzeik maakt.
  Altijd mooi om naar zijn liedjes te luisteren.

 2. Chastity 13 augustus 2014 Reageer

  Abnormal heat could harm the two your car as well as your car wash items,
  which usually let you know not to use them in direct daylight.
  We haven’t gotten to know much about the rich inner life of Bikini Girl yet, so it’s hard to tell if the comparison holds up there.
  ‘The judge then left the bench, and the guys were taken back to jail (in their chains and shackles)
  to wait until mid-January for the judge to determine if they can be
  released prior to the date of the new trial,’ Gun Rights Examiner’s source reported.

  My page … Restore Faded Bumpers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.