Lust For Life vindt verdwenen zanger Group 1850!

Group 1850Peter Sjardin, zanger van de legendarische Nederlandse psychedelische rockband Group 1850 die eind jaren zestig furore maakte, is gevonden door muziekmagazine Lust For Life. De frontman leek tientallen jaren van de aardbodem verdwenen, maar na een lange zoektocht wisten we Sjardin te lokaliseren én te interviewen. In de nieuwe editie van ons magazine vertelt hij over zijn woelige leven en de reden voor zijn lange afwezigheid van het toneel: hij werd namelijk slachtoffer van identiteitsdiefstal. 

Eind vorig jaar startte Lust For Life-redacteur Robert Haagsma een zoektocht naar Peter Sjardin. In het verhaal dat in de januari-editie van het muziekmagazine verscheen, werden veel vrienden, familieleden en oude bandmaten gesproken, maar niemand wist waar de zanger was. Verhalen dat hij aan lager wal is geraakt en drugsproblemen heeft, staken de kop op. De speurtocht leek op niets uit te lopen. Tot nu. Robert Haagsma vond Sjardin in een noodopvang voor mensen die hun huis bij een brand zijn verloren. Daar sprak de journalist uitgebreid met hem.

Group 1850

In het interview praat Peter Sjardin over zijn tijd bij Group 1850, weerlegt hij de geruchten over zijn drugsgebruik en vertelt hij waarom hij jarenlang onvindbaar was. “Ik werd slachtoffer van identiteitsdiefstal”, aldus de muzikant. “Een criminele Brit gaf zich voor mij uit. Hij hield zich in mijn omgeving op en deed mij in van alles na. Reed zelfs in dezelfde auto. Aanvankelijk vond ik dat wel vermakelijk, tot zijn ware bedoelingen uitkwamen.” Het kwaad was toen al grotendeels geschied. Via deze schimmige figuur belandde Peter Sjardin in de tentakels van wat hij de Engelse onderwereld noemt. “Er kwam pas een einde aan die zaak toen mijn dubbelganger in Engeland in een ravijn werd aangetroffen. Dood. De hele affaire heeft mijn leven echter jarenlang lamgelegd. Het heeft mij bovendien kapitalen gekost. De politie stond machteloos en raadde mij aan om me gedeisd te houden. Ik heb mezelf onzichtbaar gemaakt, vijftien, zestien jaar lang.”

Florerende psychedelica

Group 1850 wordt gezien als de meest avontuurlijke band in de Nederlandse popmuziek van de jaren zestig. De albums Agemo’s Trip To Mother Earth en Paradise Now gelden nog altijd als parels van de destijds zo florerende psychedelica. Peter Sjardin was een van de oprichters van de band, die drie studio-albums maakte. Na het uiteenvallen van Group 1850, rond 1975, wordt het stil rond Sjardin. In 1981 is er nog een live-album onder de naam Sjardin’s Terrible Surprise, daarna verdwijnt hij compleet van het toneel. Tot nu dus.

Het complete interview met Peter Sjardin is te lezen in de nieuwe editie van Lust For Life, die vanaf donderdag 15 maart in de winkel ligt. Naast dit verhaal zijn er interviews met o.a. Van Halen, Peter Frampton, Shaking Godspeed, The Dubliners en Rich Robinson.

4 Reacties

 1. cor van dongen 14 oktober 2014 Reageer

  ik heb ooit eens gelezen(in 1974) dat group 1850
  een lp had uitgebracht met een 3D hoes

  dit stukje las ik na aanleiding van het verschijnen van de lp SHININ,ON van de u.s.a hard rock band GRAND FUNK RAILROAD, die claimden de eerste te zijn met een dergelijke hoes die je met het meegeleverde groen/rode brilletje oest bekijken. Ik heb deze lp origineel maar , ben erg geinterresseert in de hoes van groep 1850…wie heeft er een exemplaar van????? welke hollander vliegt nu naar zolder en bekijkt zijn exemplaar??????..groep 1850 was de eerste ter wereld mensen ,….en niet grand funk…ik ben bebieuwd

 2. ruud 20 november 2015 Reageer

  de lp met de 3d hoes is Agemo’s Trip to Mother Earth uit 1968

 3. Pete Del Fina 15 januari 2016 Reageer

  Ik heb deze elpee met 3D hoes sinds medio jaren 80 in mijn bezit.

 4. Eddy Oude Voshaar 27 januari 2021 Reageer

  de Nederlandse Pink Floyd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.